Uudised

Mullapäeval räägitakse mullaseirest, aga ka muldade rollist kliimapoliitikas

Reedel, 5. detsembril toimub Eesti Maaülikooli aulas V Mullapäev ja Seirefoorum, kus räägitakse mullauuringute ja muldade kasutamisega seotud aktuaalsetest küsimustest, mullaseire hetkeolukorrast ja perspektiividest. Samuti kuulutatakse välja Aasta muld 2015.

Mullapäeva ja Seirefoorumi ühisüritusel tulevad arutlusele mulla kui ühe tähtsama loodusvara ja tootmisvahendi seire, kaitse ja kasutamisega seotud aspektid. „Tänavused teemad käsitlevad peamiselt mulla orgaanilise aine ja süsinikuringe erinevaid tahke,“ rääkis Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi mullateaduse ja agrokeemia osakonna juhataja professor Alar Astover, kes selgitas, et muld on samaaegselt nii kasvuhoonegaaside allikas kui ka siduja ning on seetõttu tõusnud keskkonna- ja kliimapoliitika huviorbiiti. 
 
Ühisüritus annab ülevaate riikliku mullaseire olukorrast ja perspektiividest ning mulla osast kasvuhoonegaaside inventuuris. „Vastuse saavad küsimused, kas Eesti põllumaade huumusvaru väheneb ning kuidas kuivendamine mõjutab märgalade süsinikuringet,“ lisas Astover. Samuti kuulutakse välja Eesti Aasta muld 2015. Astover sõnas, et Mullapäev ja Seirefoorum on ajakohased sellegi tõttu, et 2015. aasta on ÜRO poolt kuulutatud rahvusvaheliseks mulla-aastaks.
 
Mullapäev ja Seirefoorum algab kell 10 Eesti Maaülikooli aulas (Kreutzwaldi 1a, Tartu). Päeva avavad Eesti Maaülikooli rektor Mait Klaassen, Keskkonnaministeeriumi kantsler Andres Talijärv ja Põllumajandusministeeriumi asekantsler Illar Lemetti.
 
Seirefoorumi ja V Mullapäeva ühisürituse korraldab Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituut ning Keskkonnaagentuur koostöös Eesti Mullateaduse Seltsiga. Ürituse läbiviimist toetab Euroopa Liit.