Uudised

Eesti Maaülikoolis vändatakse koos kilomeetreid

Teisipäeval, 22. septembril kuulutab Eesti Maaülikool välja konkursi „Väntame kilomeetreid!“. Rahvusvahelisel autovabal päeval väljakuulutatava konkursi eesmärk on juhtida tähelepanu jalgratta kui arvestatava transpordivahendi kasutusmugavusele ja sellega kaasnevatele lisavõimalustele ning ühtlasi selgitada välja ka maaülikooli pühendunuim jalgrattur ja struktuuriüksus. 

„Teaduslikult on tõestatud, et jalgrattasõit parandab meeleolu, akadeemilist võimekust ja tervist ning maandab stressi – seega on loogiline, et ülikool propageerib jalgrattasõitu kui igapäevast transpordivõimalust,“ ütles Eesti Maaülikooli rohelise ülikooli projektijuht Elen Peetsmann. „Lisaks neile põhjustele on jalgrattaliiklus tunduvalt keskkonnasõbralikum kui autosõit, ja kindlasti odavam, sest bensiini, kindlustuse ja autoremondi kulu jääb ära. Samas ei tohi jalgrattaga sõites kindlasti ära unustada turvalisust ja kaasliiklejaid.“

Kõrgkooli pühendunuima ratturi ja struktuuriüksuse väljaselgitamiseks jälgivad konkursi korraldajad osalejate igapäevast läbitavat jalgrattadistantsi ning koostavad edetabeli nii individuaalses kui ka struktuuriüksuste vahelises arvestuses.

Konkursile oodatakse osalema kõiki maaülikooli töötajaid ja tudengeid. Kilomeetrite arvestuses lähevad arvesse kõik kuni 22. novembrini transpordi eesmärgil läbitud vahemaad. Parimaid tunnustatakse detsembrikuu tänuüritusel. Konkurssi viivad läbi Eesti Maaülikooli roheline ülikool, Keskkonnakaitse Üliõpilaste Selts ning üliõpilasesindus. Rohkem infot konkursi kohta leiab kodulehelt www.emu.ee/jalgratas.

Konkursi videoüleskutses astuvad üles Eesti Maaülikooli rektor Mait Klaassen, kes veendunud autoinimesena peab ratta selga istudes tunnistama, et jalgrattaga tööle tulek võtab koguni vähem aega, kui autoga; Eesti Maaülikooli üliõpilasesinduse sekretär Maarja Salu, kes sõidab esimest korda jalgrattaga Tartu Ülejõe linnaosast maaülikooli linnakusse Tähtveres ning avastab, et jalgrattasõit toimib tõhusa äratusena; ning maastikuarhitektuuri magistritudeng Timo Saabas, kes on viimasel ajal auto jalgratta vastu vahetanud – sest nii saab kiiremini ning pole probleemi parkimiskoha leidmisega. Videoüleskutse on leitav: https://www.youtube.com/watch?v=mAgp6ftg1-U