Uudised

Luigepäeval soovitakse maaülikoolis püstitada luigelohede lennutamise maailmarekord

10. oktoobril toimub Eesti Maaülikooli metsamajas (Kreutzwaldi 5) luigekonverents ja perepäev, mis on pühendatud väikeluige liigikaitsele ning inglanna Sacha Denchi ettevõtmisele Flight of the Swans. Päeva kulminatsiooniks on luigeteemaliste lohede lennutamise maailmarekordi katse.

„Käimas on suur rahvusvaheline projekt Flight of the Swans, mille raames lendab inglanna Sacha Dench tiibvarjuga mööda väikeluikede 7500 km pikkust rändeteed nende Venemaa pesitsusalalt talvituskohta Inglismaale, et juhtida tähelepanu selle kauni linnuliigi olukorrale ja kaitse vajadusele,“ ütles Eesti Maaülikooli peaspetsialist Leho Luigujõe. „Väikeluige arvukus on viimase kahekümne aastaga ligi poole võrra vähenenud, meilt läbirändava alamliigi populatsioon on praegu umbes 18000 isendit.“ Dench alustas oma lendu 19. septembril Petsora jõe deltast, oma teekonnal teeb ta koos tugimeekonnaga peatusi riikides, kus on väikeluikedele olulised peatusalad. Hetkel läheneb ta St .Peterburg'ile ning plaanib jõuda Eestisse oktoobri keskel. Eestis plaanib ta kohtuda kohalike kogukondadega ning rääkida väikeluikede kaitsest. Dench liigub Eestis marsruudil Luhamaa-Tartu-Põltsamaa-Türi-Rapla-Haeska-Lihula-Pärnu-Häädemeeste-Ikla. 

Projekti ühe osana korraldatakse Eesti Maaülikoolis konverents, kus räägitakse väikeluikedest ja nendega seonduvast. Konverentsil räägib Eileen Rees Inglismaalt väikeluige Loode-Euroopa populatsiooni seisundist ja selle kaitsest, Julia Newth (Inglismaa) teeb ettekande väikeluige jahipressi vähendamisest Venemaal, maaülikooli peaspetsialist Leho Luigujõe annab ülevaate väikeluikedest Eestis ning nende kaitse planeerimisest, Kaili Viilmaa Keskkonnaametist räägib liigikaitse korraldamisest Eestis ning maaülikooli doktorant Madis Leivits käsitleb pliid sisaldava jahimoona kasutusest tulenevaid ohtusid tervisele ja heaolule. Ettekanded on eesti ja inglise keeles eestikeelse kokkuvõttega. Konverents algab metsamajas (Kreutzwaldi 5) auditooriumis 1A5 kell 11.00 ja sinna on oodatud kõik huvilised. 

Perepäev algab Eesti Maaülikooli metsamaja esisel platsil kell 15.00 ning selle raames saab meisterdada luigeteemalisi hampelmanne, viltida ja valmistada tuulelohesid ning pesakaste, osaleda mälumängus, uurida tiibvarje ning koguda teadmisi luikede ja teiste arktiliste veelindude kohta. Päeva lõpetab luigeteemaliste tuulelohede lennutamise maailmarekordi katse. Rekordiüritusel saab osaleda nii oma lohega kui kohapeal meisterdatuga.

Flight of the Swans Eesti üritusi toetavad ja löövad kaasa: Eesti Maaülikool, Eesti Ornitoloogiaühing, Tartu Loodusmaja, Keskkonnaamet, Eesti Tiibvarjuspordi Liit, Silberauto, Kollamaa puhkemaja, Tuulingu puhkemaja.