Uudised

Doktoritöö tulemusel patenteeriti lihatööstuse kõrvalsaadusi väärindav tehnoloogia

Neljapäeval, 15. detsembril tuleb kaitsmisele Eesti Maaülikooli doktorandi Urmas Sanniku doktoritöö, mille raames patendini jõudnud tehnoloogia tõhustab liha tooteahelat, aitab loomseid jäätmeid enam väärindada ning parandada lihatööstuse majandustulemusi.

Maaülikooli doktorant Urmas Sannik rääkis, et teadustöö eesmärk oli leida viis, kuidas loomset teisest toorainet Eesti lihatööstustes tõhusamalt töödelda ning kõrvalprodukte senisest enam väärindada. „Liha tooteahelas tekib hulgaliselt edasiseks kasutamiseks kõlblikke jäätmeid ja kõrvalsaadusi, mida tuleks käidelda kui toorainet, sest need sisaldavad valke ja teisi väärtuslikke komponente. Eestis kasutatakse neid jäätmeid suhteliselt tagasihoidlikult, sest üldlevinud töötlemistehnoloogiad ei võimalda toidukõlbulike kõrvalsaaduste kasutamist ning nende kasutamiseks puudub terviklik käsitlus.“

Hetkel suunatakse töötlemisel tekkivad jäägid tehniliseks otstarbeks – lastakse kanalisatsiooni või tuhastatakse. Teaduskatsete tulemused näitavad, et liha tootmise ja töötlemise kõrvalsaadusi tuleb käidelda kui toorainet, mitte nagu jäätmeid, kuna need sisaldavad valke ja teisi väärtuslikke komponente, nt olulisi bioaktiivseid ühendeid. „Saadud tooted on aga lisaks tehnilistele eesmärkidele kasutatavad nii toidulisanditena, looma- või kalasöötadena,“ sõnas Sannik.

Teadustööga loodi uudne tehnoloogia, mis võimaldab tooraine ühes seadmes samal ajal peenestada, termiliselt töödelda ja põhikoostisosad, nagu valgu ja rasva, eraldada. Seadme prototüüp ja meetod patenteeriti, samuti taotletakse sellele rahvusvahelist patenti. Edasisteks rakendusteks on vaja projekteerida ja valmistada pilootseade ning seda tööstuslikes tingimustes katsetada. Doktoritöö tulemusena saab tõhustada liha tooteahelat (tootmine, töötlemine, tarbimine) ning seeläbi paranevad ka tööstussektori ja riigi majandustulemused.

Doktoritöö juhendajad on dotsent Lembit Lepasalu ja vanemteadur Väino Poikalainen, oponent dotsent Ondřej Krejčí Tšehhi Vabariigist Tomas Bata Ülikoolist.

Kaitsmine toimub 15. detsembril algusega kell 10.00 Tartus Kreutzwaldi 62 ruumis A201.

Doktoritöö „Mudelsüsteem loomse päritoluga kõrvalsaaduste ressursside seireks Eesti lihatööstuses ja valgu ekstraktsioonmeetodi väljatöötamine” filosoofiadoktori kraadi taotlemiseks veterinaarmeditsiini ja toiduteaduse erialal on lähemaks tutvumiseks kättesaadav: http://dspace.emu.ee/xmlui/bitstream/handle/10492/3033/Urmas_Sannk_%20DO2016.pdf