Uudised

Aasta loodussõbraks nimetati Juhani Püttsepp

Foto: Ingmar Muusikus

Juba viiendat korda valis Eesti Looduskaitse Selts aasta loodussõpra. Sel aastal pälvisid auväärse tiitli maaülikooli loodusteaduste kooli eestvedaja Juhani Püttsepp ja tema pikaaegne koostööpartner loodusfotograaf Ingmar Muusikus, kelle ühistööna ilmub Maalehes tänavu veebruarist Eesti Vabariigi 100. juubeliks lugudesari „Eesti rahvusmaastikud“.  

Eesti Looduskaitse Seltsi juhatuse liikme Jaan Riisi sõnul on seltsil säilinud mõtteline järjepidevus valikul, keda loodussõbra tiitliga tunnustatakse. „Ainuke kriteerium on see, et kõik meie aasta loodussõbrad on juhtinud püsivaid loodushariduslikke või looduskaitselisi valdkondi. Samuti on tegemist tasakaalukate ja märgilise tähendusega inimestega meie endi keskel,“ rääkis Riis. Ta lisas, et seda, kui hästi tunnevad ja tunnetavad Eestit Püttsepp ning Muusikus, tõestavad Maalehes ilmunud 40 lugu koos fotodega. „See on väga ilus ja soe looming, mille eest on au autoreid tunnustada.“

Juhani Püttsepa sõnul kuulis ta tunnustusest Pärnus koolilastele esinedes ja nimetamine aasta loodussõbraks tuli talle suure üllatusena. „Kiidusõnad on küll toredad, ent inimene ei peaks seadma oma samme tunnustuse lootuses, vaid tegema seda, mis on tema arvates oluline,“ rääkis Püttsepp.

Maastikud, mida Püttsepp rahvusmaastikku otsides kirjeldab, on talle juba varajasemast tuttavad. Nimelt on ta koos fotograafi Ingmar Muusikusega juba kolmel korral kõndinud Eestimaa ühest servast teise – toona kogutud emotsioonidest kirjutas Püttsepp lugusid Loodussõbra ajakirja. Sel aastal Maalehes ilmunud sari jätkub Püttseppa kinnitusel aga ka järgmisel aastal. Maastike seast valib Eesti Looduskaitse Selts välja rahvusmaastikud.