Uudised

Algas ideekonkurss maaülikooli esindusala kujundamiseks

Foto: Mari-Liis Koemets
Selleks, et teha kindlaks planeeritava esindusala mulla täpsed omadused, võeti 4. jaanuaril ala pinnasest mullaproovid. Proovide põhjal tehti laboris kindlaks mulla pH, toitainete sisaldus ja teised omadused.

Alates tänasest kuni 2. aprillini otsib maaülikool keskkonnahoidlikku, funktsionaalset ja harivat ideelahendust, mille järgi kujundada tulevane esindusala ülikooli linnakus. Konkursi auhinnafond on 2000 eurot, millega premeeritakse esikolmik.

„Meie eesmärk on leida hea ruumiline kujunduslahendus, mis esindaks ülikooli põhiväärtusi, tutvustaks siin tehtavat sordiaretuslikku teadus- ja arendustööd ning oleks samal ajal mõnus õppe- ja puhkeala,“ rääkis maaülikooli rohelise ülikooli töörühma liige Elen Peetsmann. Konkursitöid ootab komisjon maaülikooli üliõpilastelt ning töötajatelt.

Maaülikooli esindusala asub linnaku keskmes spordihoone ja metsamaja vahel ning on pindalaga ca 7000 m2. Praegu on tegemist haljasalaga, millel on isetekkeline metsamaja juurde viiv jalgrada. Ala piiravad auto- ja kergliiklusteed ja autoparkla.

Selleks, et teha kindlaks planeeritava esindusala mulla täpsed omadused, võeti veidi enam kui kuu aega tagasi alalt mullaproovid, mille põhjal määrati laboris kindlaks mulla pH, toitainete sisaldus ja teised omadused. „Omaduste tundmine on konkursil osalejate jaoks oluline, kuna sõltuvalt sellest, kas muld on liiga happeline või liiga aluseline, tuleb valida liigid, mis pinnases kasvavad,“ rääkis rohelise ülikooli töörühma liige Elis Vollmer.

Konkursi täpsed tingimused ning esindusala ja selle mulla eripärad, millega tuleb lahenduse loomisel arvestada, leiab SIIT.