Uudised

Maaülikooli loomaarstiteadlane pälvis keeleteo tiitli

Keeleteo 2017 peaauhinna laureaat Enn Ernits. Foto: Haridus- ja Teadusministeerium

Täna, 16. märtsil pärjati meie kauaaegse õppejõu doktor Enn Ernitsa artiklikogumik 2017. aasta keeleteo tiitliga.

Peaauhinna pälvinud Ernitsa kogumik „Sõna haaval. Emakeelest tehiskeelteni“ koondab autori olulisemaid kirjutisi keeleteaduslikel teemadel, millest suurel osal on ka laiem kultuuriline taust ja tähendus. Üle 700-leheküljeline teos sisaldab valikut ajavahemikus 1972–2015 aastal avaldatud artiklitest.

Ehkki hariduselt ja ametilt loomaarstiteadlane ja -õppejõud, on Enn Ernits viimastel kümnenditel olnud silmapaistev eesti ja soome-ugri keeleajaloo ja keelega seotud kultuuriloo uurija. Aastate jooksul on ta avaldanud artikleid veterinaaria ajaloo, episotoloogia ning keele-, rahvaluule- ja kaljutaideteaduse alalt. Ernits on ligi tosina kodumaise ja rahvusvahelise teadusorganisatsiooni liige.

Keeleteo konkursiga tunnustatakse tegusid, mis tõstavad eesti keele tuntust ja mainet, väärtustavad eesti keele õpetamist, õppimist ja oskamist, soodustavad eesti keele kasutamist ja staatuse kindlustamist ning edendavad eesti keele talletamist ja uurimist. Tänavu anti keeleteo auhinda välja kaheteistkümnendat korda. Auhinna andis Türi ühisgümnaasiumis üle haridus- ja teadusminister Mailis Reps.