Uudised

Mesilaste jälgimise rakendus sai kiita nii presidendilt kui kuningalt

Foto: Garage48
Mesilaste heaolu jälgiva rakenduse arendamise töörühma liikmed.

Hiljutisel Garage48 võistlusel sai kolmanda koha võistkond, kes mõtles välja mesilaste helisid tuvastava rakenduse. Võistkonda kuulus ka maaülikooli taimekaitse osakonna doktorant Sigmar Naudi, kes on pühendanud oma teaduskarjääri mesilaste uurimisele.

Startup-võistlusele esitati 15 kestliku põllumajanduse ja toidutootmisega seotud ideed, millest üheksa valiti välja kui edasiarendamiseks perspektiivikad, kirjeldas Sigmar Naudi. Idee nimega "BuzzUP" kogus töörühma väga rahvusvahelise seltskonna, kus lõid kaasa arendajad Eestist, Lätist, Marokost kuni Jaapanini välja. Töörühm sai omavahel tuttavaks ning 48 tunniga jõuti tulemusteni, mida pole põhjust häbeneda.

Sigmar Naudi sõnul arendasid nad meeskonnaga välja mesilaste jälgimise süsteemi prototüübi, mis oskab hinnata putukate seisundit kuuldavate helide abi. "Kas mesilaspere hakkab sülelema, kas neid vaevavad parasiidid, putukamürk või muud hädad - iga häiringu kohta on mesilastel omad helid," näitlikustas Sigmar Naudi. Helisageduse järgi võimaldab rakenduse prototüüp tuvastada, mis tarus toimub. "Kas nende tuju on hea või halb."


Parimad välja töötatud prototüübid pälvisid suurt tähelepanu ning kolm parimat võistkonda - teiste seas ka mesilasi aitava rakenduse loojad - paluti president Kersti Kaljulaidi ning Hollandi kuninga Willem-Alexander'i vastuvõtule. Naudi sõnutsi ei vahetatud kohtumisel lihtsalt viisakusi, vaid riigijuhid küsisid mesilaste kohta väga palju. "Kuningas rääkis meiega kui võrdne võrdsega."
Arenduses võetakse nüüd suund lisaseadmete väljatöötamisele, et mesilasi saaks pidevalt jälgida. Prototroni rahastuse konkursi sügisvoorus püütakse saada selleks vahendeid. "Tööd on esialgu veel väga palju. Kasvõi mesilasperede helide salvestamine ja nende võrdlemine võtab väga palju aega," tõdes Sigmar Naudi.