Uudised

Põnev ettekanne tõi Heiki Lillele tunnustuse

Foto: Risto Mets
Heiki Lill auhinnasertifikaadiga. Taustal tema uurimisteemaks olev tuulegeneraator.

Tehnikainstituudi alla kuuluva Tartu tehnikakolledži õppekava juht Heiki Lill pidas enne jaanipäeva Saksamaal Stuttgartis inseneeria-, tehnoloogia- ja innovatsioonikonverentsil ettekande oma uurimisteemast, mis käsitleb tuulegeneraatorite salvestusmetoodikaid. Esitlus tõi Lillele üllatuslikult esikoha ja 2000 eurot auhinnaraha.

Tegemist oli teatud mõttes start-up loenguga või kihutuskõnega, mis meeldis publikule, selgitas Lill. Selles käsitles ta oma hiljutises teadusartiklis avaldatud uurimistööd, kuidas väiksemate tuulegeneraatorite toodangut efektiivsemalt salvestada. "Tuuliku toodang sõltub tuulest ning suuremate puhangute korral ei suuda aku elektrit piisavalt kiiresti salvestada ning see läheb lihtsalt raisku," selgitas Lill. Elektrilaengu kiireks salvestamiseks on aga juba ammu leiutatud kondensaator ning just neid Lill oma mudelites kasutabki.
Kondensaatorisse on võimalik salvestada elektrienergia, mida aku ei ole suuteline vastu võtma. Läbi konverteri, mis muudab elektri akule sobivaks, saab kondensaatorisse salvestatud elektrit hiljem ümber laadida, kirjeldas Lill. "Tegu on väga lihtsa süsteemiga - lihtsuses peitubki võlu." Lühiettekanne tõi talle parima kihutuskõne auhinna "Best Academic Pitch-Deck".

Tõsi, 2000 eurot auhinnaraha ei saa Lill siiski kätte, vaid selle summa eest on tal võimalik saada konsultatsioone üritust korraldanud kahelt ühingult, mis tegelevad majanduse ja maksustamisküsimustega.

Lille sõnul oli üllatav näha, et eestlased ja maaülikool on ühed viimased mohikaanlased, kes tegelevad reaalsete asjadega. Ülejäänud konverentsil osalejad, kelle ettekandeid Lill kuulas,  panustab lisandväärtuse loomisse, kuid põhiväärtuse ja millegi käegakatsutavaga tegelemine on jäänud soiku, tõdes ta. "Üks hiinlane rääkis veel praktilisest asjast, ülejäänud plaanid olid kõik väga hüpoteetilised."