Uudised

Maakorraldajad otsivad lahendust õiglaseks arendustegevuseks

Foto: Pexels

Eesti Maaülikool osaleb rahvusvahelises projektis PuVaCa (Public Value Capture of Increasing Property Values). 33 riiki koondava projektiga uuritakse, kuidas käsitletakse maa ja kinnisvara väärtuse tõusu erinevates riikides.

Üheks väärtuse tõusu põhjuseks on piirkonnas toimuv arendustegevus. „Näiteks, kui piirkonda rajatakse uus tänav, kasvab tõenäoliselt sealse maa ja kinnisvara väärtus,“ rääkis maaülikooli maakorralduse dotsent Evelin Jürgenson. Sestap on mitmetes riikides nii, et kui sellise arendusprojekti finantseerijaks on avalik sektor, maksustatakse kõiki, kes tänu arendusele tulu saavad, kuna tulu on teenitud avaliku sektori maksumaksjate arvelt.

Jürgensoni sõnul kaetakse selle maksurahaga konkreetses piirkonnas tehtud kulud. Kuna aga maksuraha kogutakse tagantjärele, siis on sageli olemas eelnevalt reserv, mille abil on kulutused juba tehtud ning laekuv raha moodustab uue reservi, mida kasutatakse järgmiste piirkondade arendamiseks.

Eestis saavad aga piirkondades tegutsevad kinnisvaraomanikud, kuhu investeeritakse avaliku sektori raha, justkui kingituse, mis tähendab, et väärtuse tõus on neile boonuseks selle eest, et kinnisvara juhtus olema õiges kohas, kirjeldas Jürgenson. „Selline ebaõiglane olukord ei ole aktsepteeritav Lääne-Euroopa riikides ja seetõttu on selline teenimata tulu, kus omanik ei ole ise väärtuse tõusu panustanud, maksustatud.“

Küll aga ei ole maksustamine ainus meetod probleemiga tegelemiseks. „Näiteks peavad Saksamaal arendajad panustama piirkonna taristusse ja sotsiaalobjektidesse, kuna arendus toob piirkonda juurde elanikke, kes vajavad haljasalasid, uusi teid, kohti lasteaias ja koolis jne,” võrdles Jürgenson. Kuigi sobivad lahendused on riigiti erinevad, peab Jürgenson projekti Eesti kontekstis äärmiselt oluliseks.

Eesti esindajad projektis on maaülikooli maakorralduse dotsent Evelin Jürgenson, assistent Marii Rasva ja dotsent Siim Maasikamäe.

Projekti on oodatud asutused ja huvigrupid ka väljastpoolt ülikooli, mis tegelevad sarnaste küsimustega. Osalemiseks on mitu võimalust. Võimalus on olla aktiivne osaleja, olles kaasatud projekti erinevatesse tegevustesse, ning passiivne osaleja, kellele saadetakse olulisem informatsioon projekti tegevuste kohta. Huvi korral palume ühendust võtta Evelin Jürgensoniga.

Lisainfo:

Projekti koduleht http://puvaca.eu/about-us/

Evelin Jürgenson, +372 5057428 evelin.jyrgenson@emu.ee