Uudised

SQAPP jagab olulisi mullaandmeid praktikutega

Foto: Pexels

Reedel, 13. septembril kell 11.00–15.00 toimub Soone Farm OÜ tootmispõldudel mulla kvaliteedi teemaline esitluspäev. Sh tutvustatakse mulla kvaliteedi hindamise rakendust SQAPP, millega saab hõlpsasti kvaliteediandmeid mistahes asukohas.

Uus mobiilirakendus SQAPP peaks rõõmu pakkuma igale maakasutajale, kes muretseb vähegi oma muldade tuleviku üle ning soovib, et tootmine mullas oleks jätkusuutlik. Tegemist on interaktiivse tööriistaga, mis tagab mullakvaliteedi andmete kättesaadavuse mistahes lokatsioonide kohta maailmas.

Kui praegu saavad tootjad Põllumajandusuuringute Keskuse laborist kätte vaid mulla arvväärtused, millega soovitusi kaasas ei ole, kaasnevad väljatöötatud rakendusega ka nõuanded. Mullaökoloogia professori Endla Reintami sõnul tuleb SQAPPi kasutajatel valida vaid asukoht, mille järel kuvab rakendus valitud asukoha mulla omadused ning vajadusel ka võimalused nende kohandamiseks. „Lihtsal valgusfoori põhimõttel näeme ära, kas näitaja on rohelises (pole vaja midagi ette võtta), kollases (parandustegevused võivad olla vajalikud) või punases (parandada tuleb kohe). Mullaohud arvutatakse aga üldiselt teaduslikult tuletatud läviväärtuste põhjal,“ kirjeldas Reintam. Igal kasutajal on omakorda võimalus globaalsete, andmebaaside põhjal arvutatud tulemuste asemel sisestada oma reaalsed määramistulemused.

Kvaliteetne muld on fundamentaalse tähtsusega toidu ökosüsteemi jätkusuutlikkuses nii kohalikul kui ka globaalsel tasandil. Põllumajanduslikke muldi ohustavad ja survestavad igal pool maailmas mitmed asjaolud: toidu ja biokütuse nõudluse suurenemine, muutuvad toiduharjumused, muldade degradatsioon ning sellega kaasnev viljakuse langus, mille kõige teeb halvemaks kliimamuutus. Seetõttu vajavad muld ja selle kvaliteet Reintami sõnul ka Eestis rohkem tähelepanu. 

Täpne esitluspäeva asukoht on leitav SIIT. Üritusel osalejaid ootab ka lõunasöök. Üritusele registreerimine on vajalik siin: http://pk.emu.ee/struktuur/mullateadus/isqaper/

Loe rohkem mullarakenduse ja selle võimaluste kohta maaülikooli ajakirjast.