Uudised

Uus kaamera viib kodumängud EMÜ spordihoonest laia maailma

Foto: Risto Mets
Mitmesilmaline kaamera spordihoone seinal näitab kodumängudest kvaliteetset panoraampilti ja loeb tabloolt ka punktiseisu.

Äsja paigaldas TV- ja raadiovõrkude operaator Levira Eesti Maaülikooli spordihoonesse moodsa tehisintellektil töötava kaamera, mille abil saab kõrgkvaliteediline videopilt rännata nii arvutitesse kui televiisoritesse. Esmajoones tehakse ülekandeid saalihoki meistriliiga ja korvpalli esiliiga kodumängudest, kuid kaamera kaudu on võimalus edastada teisigi sündmusi.

Algava korvpallihooaja eel sõlmisid Levira ja Eesti Korvpalliliit pikaajalise koostööleppe, et tehisintellektiga kaamerate vahendusel jõuaksid veebivoogu Eesti ja Läti korvpalliliigade mängud. Korvpalliliidu eesmärk on propageerida oma ala. Maaülikooli spordiklubi huvi kätkeb aga ka saalihoki paremat nähtavust, sest ülikooli võistkonnad on nii naiste kui meeste arvestuses üheks meistriliiga favoriidiks ja varasemalt on tuldud ka Eesti meistriks. Veel osaleb EMÜ SK saalihokivõitkond ka Läti esiliigas.

Tehisintellektil töötavad kaamerad toovad alates sügisest voogedastuse kujul veebivaatajateni ohtralt spordiülekandeid. Paljud neist ülekannetest jõuavad ka Telia TV-s käivituvasse Inspira telekanalisse.

Eesti Korvpalliliidu peasekretär Keio Kuhi märkis, et ülekandeid ei tehta üksnes vaatajate jaoks, vaid et kaameratega käib kaasas ka treeneritele mõeldud funktsionaalne programm mängude hilisemaks analüüsiks.

Leviral on valmisolek toota veebiülekannete pilti tehisintellektiga kaamerate vahendusel hetkel üheksast spordihallist Eestis ning Eesti Maaülikooli spordiklubi kuulub nüüd nende hulka.