Uudised

ERMis avatakse näitus metsandushariduse ajaloost

Akadeemilise metsandushariduse juubelipidustused kulmineeruvad täna aktuse ja vilistlaskokkutulekuga Eesti Rahva Muuseumis. Enne seda avatakse näitus metsandushariduse ajaloost ning esitlusele tuleb limiteeritud tiraažiga ajalooraamat.
Metsateadlaste koolitamise vajadus tekkis Eestis pärast 1919. aasta maareformi, mil 80 protsenti metsadest arvati riigi omandisse. Spetsialiste, kes oleksid osanud seda rikkust kaitsta ja majandada aga pehmelt öeldes nappis. Nii loodi 1920. aasta 15. augustil Tartu ülikooli juurde metsaasjanduse ja geodeesia õppetool. Tänaseks on Tartus koolitatud rohkem kui 4000 kõrgharidusega metsandusspetsialisti, kes oskasid Eesti metsi hoida ja targasti majandada nii minevikus ning nad teevad seda ka tulevikus.
Juubeli väärikaks tähistamiseks algab Eesti Rahva Muuseumis kell 17 aktus, kus esinevad tervitustega Eesti Maaülikooli rektor prof Mait Klaassen, Eesti Vabariigi peaminister Jüri Ratas, Eesti Teaduste Akadeemia president prof Tarmo Soomere, Eesti Metsaseltsi president prof Hardi Tullus jt.
Tund enne aktust avavad metsateadlased näituse „Sada aastat emakeelset metsandusharidust“. Kell 18 tuleb esitleb juubeliraamatut „Sada aastat emakeelset akadeemilist metsandusharidust Eestis“ selle koostaja dr Ivar Sibul. Järgnevad koostööpartnerite tervitused, maaülikooli metsandus- ja maaehitusinstituudi direktori Marek Metslaidi tänukõne ning vilistlasmärkide ja tänumüntide üleandmine. Õhtu lõppeb vilistlaspeoga.
Metsandushariduse juubeliüritused said alguse juba möödunud aasta sügisel, mil maaülikool kinkis Tartu linnale jõulupuu. Kuusk ehtis Emajõelinna Raekoja platsi kogu pühadeaja. 4. juunil korraldasid metsateadlased lodjasõidu Tartust mööda Emajõge ja Ahja jõge Ahijärvele, et korrata 99 aasta tagust tudengite retke. Seejärel istutati Järvselja metskonda juubelimets. Päev hiljem tõi lodi metsateadlased Tartusse tagasi. Selgi korral sümboolselt ja puukoormaga. Oli ju metskonna üks ülesandeid varuda küttepuid Tartu ülikooli enam kui 700 ahju soojendamiseks. 16. juunil avati Tähtveres maaülikooli linnakus lillepeenar, tähistamaks sajandi möödumist metsatarkuste õpetamisega alustamisest ülikoolis.
15. augusti keskpäeval istutati Eesti Maaülikooli Metsamaja ette akadeemilise metsandushariduse 100. aastapäevaks tammepuu ning esitlusele tuli pidupäevale pühendatud Eesti Posti tervikasi.