Uudised

Maaülikooli pere alustas uut õppeaastat

Maaülikool on kui üks pere ja üksteist hoitakse, kõneles õppeaasta avaaktusel rektor Mait Klaassen. Tema sõnadega nõustus oma tervituses Tartu linnapea Urmas Klaas, kes tõi esile maaülikooli vilistlaste kokkutulekut, millele on teistel ülikoolidel osalejate arvult ja meeleolult raske midagi vastu panna.

Õppeaasta avaaktust ei peetud sel korral aga aulas. 1. septembril kogunesid esmakursuslased, õppejõud ja külalised hoopis õue, spordimaja ette. Nii, nagu aktuse koht on teine, on sel sügisel teistmoodi ka paljud teised asjad, tõdes rektor oma sõnavõtus. Tema sõnutsi teeb rõõmu, et uusi üliõpilasi on rohkem kui varasematel aastatel. Kui muret teeb asjaolu, et me ei tea, milliseks kujuneb õppeaasta. Ülikool alustab küll tavapäraselt, kuid koroonaviiruse leviku tõttu peame pidevalt olema valmis reageerima muutustele ja uutele korraldustele.

Klaasseni kinnitusel oskavad ja tahavad eestimaalased olla looduses. Nii pakkus ta, et ka rebaste ristimised võivad toimuda metsas, pargis või rabas. Nagu öeldakse: koroonaviirus on ühiste pidudega leviv haigus. Hajutatult ja õues on oht oluliselt väiksem. Rektor rõhutas vastsete tudengite ees seistes, et nad on teinud õige valiku. "Kui mõned ütlevad, et maaülikooli erialad ehk liiga rakenduslikud, siis nimetagem neist erialadest mõni, mis ei oleks Eesti riigi toimimiseks hädavajalik." Veel kutsus rektor üles kõiki üksteist märkama ja vajadusel aitama.

Ülikoolielu oluliseks osaks on kontaktid nii teiste üliõpilaste kui õppejõududega, lausus oma tervituses õppeprorektor Endla Reintam. Viiruse leviku tõttu kahanesid need kontaktid miinimumini. Nii õppejõud kui üliõpilased on neist kontaktidest tundnud puudust ning on hea, et õppeaastat saab siiski alustada traditsioonilisel moel - ühiselt ja mitte arvutiekraani tagant. Reintam lisas veel, et ehkki olemas on võimekad digilahendused, pole kogu õpet ja ülikoolielu võimalik läbi viia kaugjuhtimise teel.

Lisaks ülikooli juhtkonnale esinesid tervitustega veel põllumajandusminister Arvo Aller, Tartu linnapea Urmas Klaas, vilistlaskogu esimees Marko Kass ning maaülikooli üliõpilasesinduse esimees Kristi Kõva.

Esimeses õppeastmes alustab sel sügisel maaülikoolis tudeerimist 709 üliõpilast, 2. õppeastmes aga 277 üliõpilast.