Uudised

In memoriam: Vahur Tõnissoo

Pühapäeval (17.01.2021) lahkus  meie hulgast ootamatult Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige ja Eesti Maaülikooli aasta vilistlane Vahur Tõnissoo.

Vahur Tõnissoo lõpetas Eesti Põllumajanduse Akadeemia põllumajanduse mehhaniseerimise alal 1987. aastal. Tema õpingud jätkusid Rootsi Majandusjuhtide Instituudis ja Tartu Ülikoolis ärijuhtimise alal, millele lisandus arvukalt täiendkoolitusi. Oma töömeheteed alustas Vahur aga kodukohale lähedases Kehtna põllumajanduskoolis masinaõpetajana, kuhu lisandusid täiendõppe ja põllumajanduse eriala metoodiku ülesanded. Alates 1995. aastast töötas ta lüpsitehnoloogia ettevõttes DeLaval ning üle 10 aasta oli ta ettevõtte juhatuse liige. Toona oli Vahur sõna otseses mõttes Eesti piimatootmise kaasajastamise eesliinil. Selle töö mõjust on kvaliteetse kodumaise piima näol osa saanud kõik meie tarbijad. Põllumeeste ühistegevusega algas Vahuri lähem kokkupuude aastal 2011, mil temast sai kolmeks aastaks keskühistu Farm In juht. Ühistegevuse edendamine oli tema oluline eesmärk ka töötades põllumeeste esindusorganisatsioonis.

Vahur oli laia silmaringi ja sügava kultuurihuviga. Reisikirg viis teda laia maailma rändama. Tänu tema siirale huvile ühiskonnas toimuva vastu sündis vabatahtliku tegevuse tulemusena rahvaharidusprojekt Külaülikool. Ühtlasi oli ta kodanikuliikumise Avalikult Rail Balticust asutajaliige. Külaülikooli eestvedamise eest pälvis ta nii Kehtna valla haridusteo kui ka Raplamaa aasta õpiteo tunnustuse. 2013. aastal tunnustati tema tegevust kodanikuühiskonna missiooniinimese tiitliga. Vahur oli omamoodi sillaks maaülikooli ja selle vilistaste vahel, õhutades isikliku eeskujuga kolleege suuremale koostööle oma alma materiga. Tunnustamaks Vahuri märkimisväärset panust koduülikooli heaks omistati talle 2018. aastal Eesti Maaülikooli aasta vilistlase aunimetus.

Vahur seisis alati sirgeselgselt ja kogu südamega Eesti põllumeeste huvide eest. Tema tegevuspõhimõtted võisid esmapilgul tunduda tavatud, kuid ta võitles täie pühendumusega selle eest, et kodumaiste toidutootjate elu läheks paremaks. Vahuri suur soov oli see, et Eesti põllumeeste ühistud muutuksid tugevamaks ja ühistegevus Eestis saaks kindlalt jalad alla. Ühtlasi lõi Vahur sildu põllumeeste ja teiste ühiskonna liikmete vahel.

Vahuri lahkumine on Eesti põllumajanduse jaoks suur kaotus, kuid loodame, et Vahuri juhtlause "Koos töötamisest koostööni!" juurdub üha enam meie igapäevaellu.

Vahur Tõnissoo oli Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige 2017. aastast, vastutades põllumajanduse valdkonna eest. Aastatel 2015–2017 töötas ta Eesti Põllumeeste Keskliidu juhatuse esimehena ning oli üks keskliidu ja koja liitumise eestvedajaid. Maaülikooli vilistlaskogu kinnitusel hoidis Tõnissoo läbi aastakümnete nii erasektoris kui põllumeeste esindusorganisatsiooni juhina sidet oma koduülikooliga. Koostöö ülikooliga oli mitmetahuline, alates konverentside korraldamisest, ühistegevuse soodustamise kuni põllumajanduserialade populariseerimiseni. Tema sõnum, mis jäi sageli ühiseid koosviibimisi lõpetama, oli "koos töötamisest koostööni". See sõnum jääb meid saatma ning innustama ka tulevikus.

Mälestame oma head kolleegi ja sõpra. Vahurit jäävad leinama abikaasa, kolm last ja lapselapsed. Sügav kaastunne kõikidele lähedastele!

 

EESTI PÕLLUMAJANDUS-KAUBANDUSKODA

MAAELUMINISTEERIUM

EESTI TÕULOOMAKASVATAJATE ÜHISTU

EESTI LIHAVEISEKASVATAJATE SELTS

EESTI MAAÜLIKOOLI VILISTLASKOGU