Uudised

Parimaks äriideeks valiti elurikkuse märkmik

Kuuendat korda toimunud äriideede konkursi "Tärkav idu" võitis tänavu keskkonnasõbralik ja biolagunev märkmik, mille idee autoriteks olid Maigi Säinas, Anna-Maria Sepp ja Helen Lepisk keskkonnakaitse teiselt kursuselt.

Elurikkuse märkmiku idee sündis soovist pakkuda igaühele võimalust loodushoidu panustada. "Märkmik koosneb taaskasutatud paberist ja Eestile omaste taimede seemnelehtedest, mis moodustavad selle paar esimest lehekülge. Iga klient saab seemned koduaeda või aknalauale idanema panna ning nii oma elukeskkonda rohelisemaks muuta," kirjeldasid autorid ise. Lisaks on märkmikus leht, mis jagab infokillukesi, et elada keskkonnateadlikumalt.

Teisele kohale valis žürii idee "WoolPell", mille autorite Ragne Liigia Hiir, Hanna Ploompuu ja Anette Toodo soov on toota jääklambavillast väetisepelleteid. Et jätkusuutliku majandamise seisukohast tasub jääkvilla kui looduslikku toorainet arukalt kasutada ning uuesti ringlusesse suunata, aitaks lambavillast pelletid mulda viia olulisi mineraalaineid. "Need sobivad nii mulla struktuuri parandamiseks kui ka multšina kasutamiseks ning on seejuures lihtsasti kasutatavad ja täiesti ohtutud," kinnitasid autorid. Kuna vill sisaldab rohkelt lämmastikku ja on fosforivaene, sobib see ideaalselt mahepõllumajanduses väetisena sõnniku kõrvale.

Esikolmikusse jõudis ka idee mobiilsest lemmikloomade kremeerimisest, mis pakuks lemmikloomade omanikele teenust lahkunud lemmikloomade tuhastamiseks. Pärast tuhastamist on kliendi valida, kas ta soovib tuhka koju endale sobivas urnis või mälestuspuu istutamist teenusepakkuja poolt. Lisaks valmistaks autorid käsitööna kirste, hauaplaate ning rendiks hauaplatse. "Tulevikus plaanime surnuaeda paigaldada kolumbaariumi ning pakkuda hooldus- ja lillepakette. Arenduskavas on ka väiksemate farmiloomade tuhastamine näiteks haiguspuhangute ajal," kirjeldasid autorid Diana Mets, Ketter Paat ja Kärt Sõro.