Uudised

Kunstnikud põimisid Järvselja ürgmetsa installatsiooni sisse

Helilooja Marcus Maeder ja kunstnikuhingega metsateadlane Roman Zweifel veetsid suvel palju aega Eesti Maaülikooli Järvselja õppe- ja katsemetskonnas, kus nad püüdsid videopildile ja helilindile kõike seda, mida pakkus ürgmetsa kvartal. Nähtud vaev on formeerunud installatsiooniks, millega soovijad saavad tutvuda Eesti Rahva Muuseumis.

Goethe Instituut ja Eesti Rahva Muuseum kutsuvad näituse "SILVA" avamisele 15. oktoobril. Valminud on kunstilis-teaduslik vaatluskeskus, kus Marcus Maeder ja Roman Zweifel kogusid mõõtmisjaamade abil Järvseljal metsa seisundi kohta täpseid andmeid, mis seejärel muundatakse külastatavas ruumiinstallatsioonis „SILVA“ virtuaalseks metsaks. See võimaldab keerukat ökosüsteemi kogeda viisil, mis vabas looduses võimalik ei oleks.

Marcus Maeder on helikunstnik, teadlane ja elektroonilise muusika helilooja. Maeder õppis kujutavat kunsti Luzernis (Šveitsis) ja filosoofiat Hagenis (Saksamaal). Praegu teeb ta doktoritööd keskkonnasüsteemide teaduste alal ETH Zürichis. Teadlasena tegeleb Maeder andmete sonifitseerimise ehk helide kujul esitamisega, akustilise ökoloogia ja ökoakustika valdkondadega.

Roman Zweifel õppis bioloogiat Zürichi Ülikoolis ja ETH Zürichis, kus ta kaitses doktorikraadi tööga "The Rhythm of Trees" (Puude rütm). Ta on projektijuht Šveitsi Metsade, Lume ja Maastiku Uuringute Instituudis WSL ja juhib ettevõtet natkon.ch, mis pakub mõõteriistu ja ekspertiisi ökoloogiliste uuringute jaoks. Roman Zweifelil on põhjalikud teadmised elektroonikast ja puude füsioloogiast.

Rohkem infot näituse kohta saab lugeda siit ja siit.