Uudised

Koolitusel tutvustati eksootiliste koduloomade pidamist

Foto: Eesti Maaülikool
Kristin Tõnise oma viieaastase ja kuuekuuse kuningboaga.

Eesti Maaülikoolis toimus Avatud Ülikooli eestvedamisel eksootiliste loomade pidamise koolitus, kus loomaarst Kristin Tõnise selgitas, kuidas kodustes tingimustes roomajaid, putukaid ja väikeloomi pidada ning mida peab sealjuures loomaomanikuna kindlasti jälgima.

Kahjuks pole enam üldsegi harv, kui kuuleme jälle uudist, et kellegi kilpkonn on ära ujunud või madu kuskile ronima läinud. Teadmised, kuidas selliseid asju ennetada, tagades sealjuures oma koduloomale hea elu, ei ole kahjuks elementaarsed ning hariliku koera-kassi pidamisega ei ole seal kuigi palju ühist, nentis Tõnise.

Roomajate pidamisel on arsti sõnul väga oluline teada, mis looma sa pead, kuidas teda pidada, kuidas ta täpset toitub ja kuidas jälgida tema tervist. „Ja ta peab olema terraariumis,“ rõhutab Tõnise, „teda ei saa pidada vabalt toas. Seesama kehtib ka kilpkonnadega, nende enda ohutuse tagamiseks – neilgi peab olema kindlalt piiratud ala, ei tohi jalutada köögis vabalt ringi. Nimelt on küllaltki tavaline, et köögis vabalt peetavad kilpkonnad lähevad külmkapi taha ning ei saa sealt siis enam välja – tegelikult otsivad nad sealt sooja, mida külmkapp töötamise käigus eraldab.

Eksootilise looma pidamine ei ole tingimata suurem investeering, kui näiteks koera – olenevalt liigist tuleb tagada, et oleks korralik terraarium, UV-lambid, õiged kütteallikad ja toit. Korraga on väljaminek küll suurem, kuid enamasti ei vaja sellised loomad nii tihedat söötmist ning nendega ei pea käima kaks või kolm korda päevas jalutamas. „Nad on natuke sellise mugava inimese loomad,“ naeratab Tõnise.

Avatud Ülikooli projektijuht Eva Elken kiidab Tõnise koolitusi ning toonitab, et kui vanemad ostavad lapsele vähegi eksootilisema looma, siis on selline koolitus suisa hädavajalik. Hoolimata sellest, et looma ellu jäämine saab tagatud, jääb sageli mitu sammu tegemata, et loomal oleks ka päriselt hea olla. „Püüame omalt poolt alati huvilistele vastu tulla ja oleme iga kell valmis selliseid koolitusi veelgi tegema – tuleb vaid teada anda ja küsida, kas ja millal oleks võimalik mingit koolitust saada. Sealt edasi võtame juba meie spetsialistidega ise ühendust,“ julgustab Elken.