Uudised

Doktoritöö: jalakasurma tekitajat tuvastati uutelt putukatelt

11. novembril kaitseb Eesti Maaülikooli doktorant Liina Jürisoo​ filosoofiadoktori väitekirja teemal “Jalakasurma tekitajate levik ja kahjustused Kirde-Euroopas. Distribution of and damages by Dutch elm disease agents in Northeastern Europe.

Nagu mujal maailmas, nii on ka Kirde-Euroopas jalakaid ohustamas jalakasurm, mis on üheks kõige laastavamaks jalakate haiguseks. Doktoritöös uuriti jalakasurma levikut, selle tekitajaid ja mõju erinevatele peremeestaimedele, vektorputukaid ning jalakate tervislikku seisundit erinevates kasvukohtades nii Eestis kui Loode-Venemaal.

Siinsetel aladel on jalakasurma tõttu hübriidjalakate ja künnapuu (Ulmus laevis) tervislik seisund oluliselt parem kui harilikul jalakal (U. glabra). Seepärast soovitab doktoritöö haljastuses ja metsas kasutada jalakalistest pigem künnapuud, haljasaladel võivad olla perspektiivsed resistentsemad jalakate sordid, kuid need vajavad testimist enne haljastuses kasutamist.

Jalakasurm on Eesti jalakaid kahjustanud teadaolevalt juba alates eelmise sajandi 30ndatest aastatest. Esmalt oli patogeeniks Ophiostoma ulmi (eesti k. jalaka-siugsuu), mis nüüdseks on asendunud uue liigiga Ophiostoma novo-ulmi, (eesti k. uus jalaka-siugsuu). Enamasti levib Eestis jalakasurma tekitaja Euroopa alamliik (subsp. novo-ulmi), kuid käesoleva töö tulemusel tuvastati ka tema Põhja-Ameerika alamliik (subsp. americana), viimane levib Loode-Eestis, s.h Hiiumaal. Esmakordselt tõestati ka patogeenide hübriidi esinemine Põhja-Eestis. Loode-Venemaal tuvastati mõlemad patogeeni alamliigid kui ka nende hübriidid.

Kuna patogeeni Ameerika päritolu alamliik on mõningal määral agressiivsem kui Euroopa alamliik, siis põhjustab see jalakate kiiremat suremust, näiteks ka Põhja-Eestis. Samas on alamliikide vahelised hübriidid veelgi agressiivsemad, mida näitab nende oluliselt kiirem kasv puhaskultuuris ja jalakate äärmiselt vilets tervislik seis Venemaal, kus neid on rohkem.

Lisaks varasemalt Euroopas teadaolevatele jalakasurma vektoritele – jalaka-maltsaüraskitele (Scolytus spp.) tuvastati doktoritöö tulemusel jalakasurma tekitajat uutelt putukatelt, s.o paaritu puiduüraja (Xyleborus dispar) ja Xyleborinus saxesenii. Need on potentsiaalsed jalakasurma levitajad, mis kinnitab selgelt patogeeni ulatuslikumat levikupotentsiaali ja suuremat ohtlikkust jalakatele.

Doktoritöö juhendaja on professor Rein Drenkhan ja oponent Dr. Nicola la Porta (FE M Research and Innovation Centre, Itaalia). Doktoritööga on võimalik tutvuda DSpace’is SIIN. Kaitsmine toimub 11. novembril kell 10 Metsamaja auditooriumis 1B1 ja veebi vahendusel SIIN