Uudised

Nõo Lihatööstus ja Eesti Maaülikool alustavad Eesti esimese lihahäkatoniga

Nõo Lihatööstus ja Eesti Maaülikool käivitavad Eesti esimese lihahäkatoni, kuhu oodatakse osalema toiduhuvilisi, kes hakkavad looma uut innovaatilist lihatoodet või tootesarja. Võidumeeskond, kes eduka toote lansseerimise järgselt, hiljemalt 2022. aasta lõpuks, pälvib 5000 eurot auhinnaraha Toomas Kruustüki nimelisest arengufondist.

„Eesti lihatööstustes töötavad suurepärased toidutehnoloogid, kes mõtlevad aastas välja kümneid uusi retsepte. Aeg-ajalt on aga kasulik pilk majast väljapoole suunata ja uusi ideid ammutada. Lihahäkatoni eesmärk ongi luua suuremat huvi toiduvaldkonna vastu ja pakkuda võimalust luua innovaatilisi tooteid, mida poelettidel veel nähtud pole. Finalistid saavad läbi teha kõik olulised etapid, alates retsepti väljamõtlemisest, kuni toote täiustamise, tööstusliku tootmise ja pakendamiseni,“ ütles Nõo Lihatööstuse nõukogu esimees Simmo Kruustük.

Lihahäkatonile on oodatud osalema kõik toiduhuvilised, nende hulgas näiteks professionaalsed kokad, toitlustuse, toidutehnoloogia või kokanduse õpilased ja tudengid, toiduajakirjanikud ja- blogijad, aga ka inimesed, kellele meeldib lihtsalt kodus kokata või ise retsepte välja mõelda. Lihahäkatonile registreerimine toimub 1-3-liikmelistes võistkondades.

Konkursile oodatakse ideid toodetest, mis oleksid tööstuslikult toodetavad, tervislikud, naturaalsest toorainest, kiirelt valmivad ja/või koheselt tarbitavad. Samas kui võistkonnal on väga hea loovidee, kuid puudub kindlus, kas toode on tööstuslikult toodetav, tasub osaleda ikka – finalistid saavad oma ideid testida ning edasi arendada professionaalidest mentorite abiga.

Lihahäkaton koosneb kolmest etapist. Esimene etapp on ideede esitamine, mis kestab 7. veebruarini. Nende hulgast valib žürii välja kuni viis parimat. Teises etapis hakkavad finalistid koos mentoritega ja iseseisvalt oma tooteideid edasi arendama. See kestab 25. märtsini. Kolmas etapp ehk lõpptoodete esitlemine ja parimate valimine toimub 31. märtsil. Olenevalt riigis valitsevast koroonaolukorrast, võib ajakava muutuda. Sellest antakse kõigile osalejatele ja osapooltele aegsasti teada.

 

Nõo Lihatööstuse ja Eesti Maaülikooli korraldatava lihahäkatoni mentorid ehk inimesed, kes aitavad võistkondadel oma tooteid viimistleda ja täiustada:

· Anne Värä – Nõo Lihatööstuse toidutehnoloog;

· Rain Käärst – tuntud telekokk, grilllihameister BBQ Symphony’st;

· Marek Tepper – Eesti Maaülikooli Toiduainete tehnoloogia ja toiduteaduse õppetooli lihatehnoloogia õppejõud;

· Kristi Kerner - Eesti Maaülikooli VALORTECH ERA õppetooli doktorant ja toiduainete tehnoloogia ja toiduteaduse õppetooli lihatehnoloogia õppejõud;

· Irina Tamme - Populaarse toitumisprogrammi Fitlap toitumisnõustaja.

 

Žürii, kes valib välja parimad ideed ja teostused:

· Simmo Kruustük - Nõo Lihatööstuse nõukogu esimees;

· Ivi Jõudu – Eesti Maaülikooli Toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetooli hoidja, PhD, dotsent;

· Kersti Eero – Õhtulehe toiduajakirjanik;

· Roomet Sõrmus – Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees;

· Sirje Potisepp – Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja.

 

Rohkem infot lihahäkatoni ja osalemise tingimuste kohta leiab SIIT