Uudised

Galerii: Terminipäevakul harutati sassiläinud termineid

Foto: Kalle Valge
Terminipäevaku korraldajad Ülle Sihver ja Reet Hendrikson

Eesti Maaülikooli, Kaitseväe Akadeemia ja Tartu Ülikooli ühisüritusel „Terminipusast terminipesani“ selgus, et ei ole eriala, kus ei puututaks kokku terminite ebasüsteemsusega, kuid ühiselt leiti, et korrapära loomine ongi terminitöös pidev, jätkuv ja lõppematu tegevus.

Ürituse korraldaja, Eesti Maaülikooli keelekeskuse juhataja Ülle Sihveri sõnul on elu spontaanne, aga keel süsteemne, ning seepärast on terminiloojal vahel raske otsustada, millise rüüga ta mõiste rüütab. „See rüü ehk termin võib vahel jäädagi spontaanseks ja lüüa sedasi segi kogu terminisüsteemi. Niisuguseid sassi läinud termineid me üritusel vaatlesimegi,“ ütles Sihver, kes pidas ise ka ettekande häguse oskussõna toidusüsteem teemal.

Osalejaid tervitas Haridus- ja Teadusministeeriumi keelepoliitika nõunik Sirli Zupping, kes kinnitas, et ministeeriumi toetus terminitööle jätkub. Eesti Maaülikooli teadusprorektor Ülle Jaakma rõhutas avasõnades eestikeelsete heade terminite järjepideva loomise vajadust nii magistri- ja doktoritöödes kui ka õppejõu töös. Seejärel kõneles Kaitseväe Akadeemia juhtivterminoloog, ürituse korraldaja Reet Hendrikson, kes raamistas mõiste, termini, definitsiooni, terminipusade ja -pesade mõisted.

Päevakul esitasid põnevaid ettekandeid veel vabakutseline tõlkija ja toimetaja Kadri Vider, kes rääkis terminitega purjekas, purjelaev, purjepaat, purjejaht jm seotud segadikust, Tallinna Tehnikaülikooli majandusteaduskonna ärikorralduse instituudi emeriitprofessor Jaan Alver, kelle ettekanne kätkes raskusi terminitega majandusarvestus ja raamatupidamine, kapital ja kulud, ning Eesti Maaülikooli dotsent Ragnar Leming, kes pühendus sõnade mahe, orgaaniline ja ökoloogiline rägastikule. Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Kalev Stoicescu vaatles riigikaitse ja julgeolekupoliitika terminiprobleeme ning sõjaajaloolane Toomas Hiio võttis käsile sõjaajaloo terminid. Terminipäevaku lõpetas Reet Hendriksoni juhitud vestlusring, kus reastati terminipusast terminipesani jõudmiseks tehtavaid samme.

Terminipäevak on järelvaadatav SIIN ja SIIN

 

 

Lisateave:

Ülle Sihver

keelekeskuse juhataja

ylle.sihver@emu.ee