Uudised

Maaülikooli raamatukogu kutsub vaatama Silver Vahtre ulmenägemusi Tartust

Eesti Maaülikooli raamatukogus on 2022. aasta 12. jaanuarist kuni 11. märtsini võimalik tutvuda Tartu kunstniku Silver Vahtre töödega, mis pärinevad 2021. aastal toimunud näitusest "Elu tuba" ja "Tartu kollaažid."

Silver Vahtre rääkis piltide taustast ja sünniloost. "Tänapäeva maailm on urbaniseerunud ning tihti me enam ei märka, et iga päev linnas jalutada võib olla sama põnev kui mõnikord metsas seenel käia. Eriti meie hubases „väikeses puust linnas“, kus kõik on nii tuttav ja kodune, et vahetevahel lihtsalt peab mujale sõitma, Tallinnasse või siis Riiga või Helsingisse – seal ei pea igal nurgal tuttavatele tere ütlema – või veel parem New Yorki, kus saab päris omaette olla.

Linnakujundajana (või lihtsalt uudishimuliku inimesena) on mul kombeks jälgida, milliseid lugusid majad ja tänavad, pargid ja väljakud räägivad – muidugi kui kuulata tahad. Omal ajal Tallinna kujundust kavandades peegeldus osa keskkonnaproblemaatikast igatahes mu graafilistesse lehtedesse. Taas tartlaseks saanuna otsustasin võtta linnavaatluse uuesti käsile ja kuulatada, mida räägib Tartu, milliseid pilte ilmutab.

Ilmselt tänu teatrikogemusele nägin seekord linna pidevalt uueneva etendusena, milles nii majadel kui inimestel igaühel oma roll ja tekst. Linnavaated osutusid olevat tegevuspaigad, kus arhitektuur teiseneb ning ruumipsühholoogiline analüüs taandub juhuse ja ootamatuse ees. Tegelased olid alati kas juba kohal, või ilmusid omatahtsi ja ilma kutsumata lavale.

Ajaloolist tõde või poliitilist korrektsust pole mõtet nendelt vaadetelt otsida. Keegi ei mäleta selle draama algust ja me ei tea, kuidas lugu lõppeda võib," kommenteeris ta. 

 

Näituse "Tartu kollaažid" video