Uudised

Galerii: maaülikooli ideekonkursi finaalis selgusid parimad uudsed toidutooted

Foto: Kalle Valge
Esikoha saavutanud

Eesti Maaülikoolis toimunud toiduvaldkonna ideekonkurss "Üllatav (jõulu)kink" jõudis kulminatsioonini 11. veebruaril, mil žürii valis välja parimad tooted. 

Idee sai alguse sellest, et igal jõuluajal näeme kaubanduskeskuses rutakal sammul ringi kõndimas inimesi, kes on pisut paanikas, sest nad ei tea, mida lähedastele kinkida, kõneles konkursi sünniloost Polli aiandusuuringute keskuse peaspetsialist Uko Bleive. "Konkursil võtsime põhimõtteks, et toiduga võib mängida, aga seda ei tohi raisata," sõnas ta. Nii hinnatigi toodete maitse, välimuse ja pakendamise kõrval ka seda, kas ja kuidas oli ära kasutatud toidutööstuse jääkprodukte.

Konkursile kutsuti osalema kõiki Eesti Maaülikooli töötajad ja tudengid, nii üksi kui grupina. Kokku laekus konkursile seitse ideekavandit, mille hulgast valis žürii edasisteks näidiste valmistamiseks välja viis: "Pagari jõulukink", "Sweet Potato Cracker", "Leivalill", "Kilgibatoonid" ja "Blackcurrant covered chocolate". Bleive sõnul olid konkursile saadetud tööd tõepoolest põnevad. "Eestis on üks oluline maavara, mida on vähe kasutatud ja selleks on koostöö," viitas ta mitme toote loojate ühisele pingutusele.

Kristi Kerner ja Eleri Arvi selgitasid, et nende loodud ja klaaspurki talletatud küpsisesegu "Pagari jõulukink" on valmistoode, kuhu iga kasutaja saab juurde lisada oma armastust, küpsetades segust küpsiseid. Segus on kasutatud erinevaid teraviljasaadusi, lisades Polli aiandusuuringute keskuses marjade pressimisjääkidest saadud marjajahusid. Küpsetades tuleb lisada pisut vett ja rasvainet. Kui tavapäraselt on küpsiste säilivusaeg lühike, siis purgi sisse kaanetatud valmissegu säilib kasutuskõlblikuna vähemalt pool aastat ja tõenäoliselt kauemgi. Lisaks näeb segu oma korrapäraselt asetatud erinevate jahude kihtidena läbi klaaspurgi seina ka efektne välja.

Välisüliõpilane Paula Henzi asus hindamise ajal Austrias ning osales esitlusel üle interneti. "Sweet Potato Cracker" on tema kirjelduse järgi bataadiküpsised, mis aitavad vähendada toiduraiskamist, kasutades ära bataadikoort.

"Leivalill" on konkursile laekunud toode, mille puhul on leib pandud sööja jaoks põnevasse vormi. Leiba autorid Märt Reinvee ja Matis Luik küll ise ei küpsetanud, kuid tootel on atraktiivne välimus ja seda on lihtne tarbida, rõhutasid autorid. Leib lõigati ühtlasteks viiludeks maaülikooli toidulaboris. Pakendis kasutati karbimaterjalina kartongi, mida katab taaskasutatud plastist kaas. Toodet edasi arendades on plaanis toote alla pakendi põhja trükkida Eesti vanasõnu.

Loodusturismi eriala üliõpilane Maia Pruuli loodud erimaitselised "Kilgibatoonid" on tehtud peamiselt kohalikust keskkonnasõbralikust toorainest. Autor tõi hindamisele kaks eri maitset: kakaone mari ja vürtsõun. Tooted sisaldavad kooritud päevalilleseemneid, kaerahelbeid, maheõunu ja teisi kohalikke tooraineid. Kilgijahuga sai tootesse lisatud ka loomset päritolu toiduainet. "Selline batoon on välitöödel või matkal hea turgutav amps," kirjeldas autor oma loomingut. Huvitavaks tegi toote seegi, et seda kattis nakkepaber - mesilasvaha ja kampoliga töödeldud ning käsitsi välja lõigatud puuvillane riie. Pakend on korduvalt taaskasutatav ja hoiab värskena näiteks puu- või aedvilju kui saadused pakkida nakkepanberisse.

"Blackcurrant covered chocolate" maitsvate kommide autoriteks on Sana Ben Othman, Nora Pap ja Reelika Rätsep. Toote saamislugu tuleneb tõsiasjast, et mustsõstramahla tehes tekib kuni 35% jääke. Pressimiskoogile ei ole väga palju kasutusvõimalusi, samas sisaldub selles ohtralt kasulikke toitaineid. Teadupärast on mustsõstar üks suurema antioksüdantide sisaldusega marju. Toote peamiseks eesmärgiks saigi vähendada raiskamist, kasutades jääke ära. Kommid on pakendatud käsitsi valmistatud vahapaberisse.

Hindamisele võeti ideekavandid, mis sisaldavad uudset pakendatud toidulist toodet, mis sobiks Eesti Maaülikooli meeneks. Viis finalisti said abi EMÜ toidulaboritest ja Polli aiandusuuringute keskusest. "Absoluutselt kõik kingid olid üllatavad ja tehtud hästi," võttis konkursi tulemused kokku peakorraldaja Uko Bleive.

11. veebruaril toimunud finaalis valis žürii parimaks tooteks "Leivalill." Teise koha saavutas "Blackcurrant covered chocolate" ja kolmanda "Kilgibatoonid." Kolme parimat tooteideed autasustatakse kokku 1250 euroga.

Ideekonkurss toimub EMÜ Astra projekti “Väärtusahelapõhine biomajandus 2” raames.