Uudised

Väikesest sääsetiivast sai Eesti suurim trükitud foto

Foto: Risto Mets / EMÜ
Nelja meetri laiune foto asub põllumajandus- ja keskkonnainstituudi fuajees suure akvaariumi kõrval.

Tüütuks peetavate pistesääskede tiivad paistavad meie silmadele läbipaistvad, kuid neid mikroskoobi all suurendades avaneb lummav värvide maailm. Mõne millimeetri pikkusest sääsetiivast sai fototöötluse abiga neli meetrit pikk detailne foto, mida huvilised saavad silmitseda maaülikooli Metsamajas.

Modelliks oli Euroopa linnusääsk Culiseta annulata, Põhja-Euroopas levinud pistesääsk, kelle emased toituvad järglaste saamiseks nii loomade kui inimeste verest. Liigi määras põllumajandus- ja keskkonnainstituudi noor teadlane Heli Kirik, keda peetakse Eesti parimaks pistesääskede asjatundjaks.
Foto autor on taimetervise õppetooli vanemteadur Enno Merivee, kelle sõnul oli nelja meetri laiune foto kompromiss. Tiiva kujutise suurendamisel tekib värve ja mustreid üha juurde ning veelgi efektsem oleks foto, kui seda saaks välja trükkida 10 meetri pikkusena. Paraku ei ole Eestis hetkel sellist pilti välja trükkida võimalik. Seda piirab foto kõrgus mitte laius.

Läbipaistvad putukatiivad muutuvad mustal taustal mikroskoobi all lähivaates erakordselt värviliseks, sest tiibade nanostruktuurid ja valgusinterferents hakkavad valguse käes moodustama värvitoone, selgitas Merivee. Tegu on füüsikaliste värvidega, mitte keemilistega. Iga sääseliigi tiibade värv ja muster on unikaalne. Merivee lisas, et väga värvilised on tegelikult ka kahetiivaliste, kiletiivaliste, võrktiivaliste ja paljude teiste putukate läbipaistvad tiivad.

Nii väikesest objektist nagu sääse tiib taolise suure foto saamine on küllaltki töömahukas ning ajakriitiline. Ajakriitiline seetõttu, et naturaalne objekt võib ajas moonduda. Merivee kasutas pildistamisel 50-kordset suurendust. Pilt on kokku liidetud paljudest fotokuhilatest ehk stackidest.

Kõrglahutusega foto saamiseks tuli kokku pildistada 70 kuhilat, millest igaühes on ligi 100 kaadrit. Ühe kuhila tegemine võtab aega 10 - 15 minutit ning kogu töö tuleb ära teha ühe päevaga. Paar-kolm päeva kulub arvutil ka 70 kuhilast 70 TIFF-kujutise saamiseks. Sääsetiiva foto ongi kokku monteeritud 70 TIFF-formaadis osapildist. Seda teeb sobiv tarkvara automaatselt. Üks detail veel fotograafiahuvilistele: pildi resolutsioon on 44195 x 15655 pikslit. Foto on pingutatud alumiiniumraamile. Seda ümbritseb värvitud pöögipuust raam.