Uudised

Kogutud annetused läksid Ukraina poole teele

Foto: Risto Mets / EMÜ
Ukraina varjupaikade heaks kogutud annetuste laadimine suurloomakliiniku juures.

Vene agressioon Ukrainas ei ole jätnud puutumata ka kodu- ja farmiloomi, mistõttu asusid Eesti Maaülikooli veterinaarid mai algusest alates koguma annetusi Ukraina loomade heaks. Maikuu viimasel päeval läksid lahkete inimeste abiga kogutud vahendid Ukraina kolleegide suunas teele.

Vanemloomaarst Reet Herm kinnitas, et kogumiskampaaniaga õnnestus koguda 2500 eurot, mille eest osteti kõike seda, mida Ukraina kolleegid küsisid: sidumistarvikuid, haavaravi vahendeid, valuvaigisteid, desovahendeid ja antibiootikume. Südame tegi soojaks, et ettevõtjad lisasid omalt poolt tarvikuid veelgi ning näiteks Zoovetvaru OÜ andis koerte ning kasside lesta- ja kirbutõrje vahendeid kokku 17 000 euro väärtuses. See on suur abi kohta, kus puudus on praegu kõigest, sõnas ta.

Loomasöötade, meditsiinitarvikute ja ravimite kättesaadavus on Ukrainas praegu väga vilets. Annetuste eest ravimite soetamisel aitasid Zoovetvaru OÜ ja Dimedium AS. 
Abi läheb varjupaika Ugolyok Kharkivis ja Dnipros, kinnitas juba neljandat korda loomaravimitega teele asunud Inga Tomson, kellega koostöös Maaülikooli veterinaarid heategevuskampaania korraldasid. Enne sõda aitas Tomson palju Tartu koduta loomade varjupaika. Nüüd sõidab ta ise tuhandeid kilomeetreid kaubikuga, et viia hädavajalik kohale rinde lähedale. Ta tunnistas, et on pidanud ka ise rünnakute ajal kohapeal varjendis viibima.

Tartu varjupaik omakorda on sõja ajal aidanud vajalike tarvikutega ukrainlasi.
Kampaania korraldati selleks, et kannatavate inimeste kõrval ei ununeks loomad, kelle käekäik sõltub otseselt inimestest. Ugolyok kolmes varjupaigas Kharkivi, Mykolaivi ja Dnipro lähedal peetakse üle 1000 lemmik- ja farmilooma.