Uudised

Maaülikooli spordihoones saab näha näitust naismaadlejatest

Eesti Maaülikooli spordihoones on avatud fotoseeria, mis keskendub naismaadlejatele. Näitus "Areenil ainult tüdrukud" kõrvutab praegused maadlejad üle-eelmise sajandi naismaadlejatega.

Näitusel olev fotoseeria tänapäeva Eesti naismaadlejatest sündis 2020. aastal pärast kevadist isolatsiooni, kui treeningud siseruumides olid veel keelatud. Tavaolukorras on maadlustrennid ja võistlused nende tüdrukute elu igapäevane osa. Kevadel 2020 muutus maailm meie kõigi jaoks – võistlusi ei toimunud, spordisaalid olid suletud. Valitses ebakindlus ja teadmatus tuleviku suhtes.

"Heitlikus ajas tundsin, et tahan naismaadlejate olemust fotodes kinnistada ja jõuda seeläbi neid ühendavale lähemale. Tänaseid naismaadlejaid pildistades sain aru, et neid ühendab peale spordi veel miski, mingi seletamatu vaimne sõltumatus, julgus, enesetunnetus ja töökus. See sunnib jätkama ja mitte alla andma ka väljaspool spordisaali. Neis tüdrukutes leidsin lisaks tugevusele ja jõule nii õrnust kui ka vastupidavust," rääkis fotograaf Maria Kilk.  

Näitusel saab näha ka pilte vanemast ajast. "Loomaks silda mineviku ja oleviku vahel, tõin näitusele pilte ja mälestusi üle-eelmise sajandi naismaadlejatest. See aeg oli raskejõustiku hiilgeaeg, teiste atleetide seas säras eredalt Maria Loorberg – naine, kelle kuulsus maadlejana kasvas sedavõrd suureks, et tema pildid ei ehtinud mitte ainult tsirkuseplakateid, vaid ka postkaarte, nipsasjakesi ja suveniire," lisas Kilk. 

Näitus jääb spordihoonesse kuni 28. detsembrini.