Uudised

Maaülikool võõrustas uudishimulikke Võrtsjärve ääres

President Alar Karise üleskutsel toimunud uudishimu päeva raames said kõik huvilised 17. ja 18. novembril osa võtta Eesti Maaülikooli väljasõidust Võrtsjärve õppekeskusesse.

Osalejatel oli võimalik kuulata teadlaste loenguid, kus Arvo Tuvikene rääkis Amazonase ekspeditsioonide telgitagustest, kus ta ka ise aastatel 2016 ja 2019 käis. Nende kahe korra eesmärk oli uurida toiduahelate toimimist ja erinevate kalade rolli veekogude aineringes. Priit Zingel andis ülevaate Amasoonia ehk Amazonase madaliku elurikkusest ning Helen Agasild viis ajas tagasi selle piirkonna ajalukku.

Lisaks uutele põnevatele teadmistele said huvilised määrata kalaliike ning kätt proovida Gyotaku töötoas. Gyotaku tuleneb jaapanikeelsetest sõnadest gyo “kala” ning taku “printima, hõõruma”, mis täpsemalt kujutas endast kalaprindi paberile või kaasavõetud särgile kandmist. Avatud oli ka kogu muuseumiala, kus lisaks kõigele sai tutvust teha erinevate kalaliikidega kokku 23 akvaariumis.

Ettevõtmise eesmärk oli pöörata suuremat tähelepanu uute teadmiste ja oskuste omandamisele ning maaülikool on kahtlemata lahkesti nõus oma teadmisi ja oskusi ühiskonnaga jagama.