Uudised

Fusion 360 võistlusel selgus parim 3D modelleerija

Foto: EMÜ
Fusion 360 modelleerimise ja tootedisaini võistlus.

31. märtsil toimus Eesti Maaülikoolis esimest korda Fusion 360 modelleerimise ja tootedisaini võistlus, kus oma võimeid said proovile panna kõik seda tarkvara tundvad tehnikahuvilised. Pika võistluspäeva järel pärjati programmi oskuslikumaks kasutajaks võistkond Kringelid.

Eesti Maaülikooli metsanduse ja inseneeria instituudi direktor Marek Metslaid ütles, et arendustöö masinaehituses ja tootmistehnikas ei ole ammu enam ilma selliste tarkvarade tundmiseta võimalik. „Kuigi AutoCADi tarkvaraga seotud ained lisandusid meie õppekavadesse juba 1991. aastal, uueneb CAD-tehnoloogia pidevalt ja valdkond muutub järjest digitaliseeritumaks. Need muutused ja trendid kajastuvad ka tänastes Maaülikooli inseneeria valdkonna õppekavades. Maaülikooli lõpetavate metsatööstuse, puidutöötlemise tehnoloogia, tootmistehnika ja tehnotroonika spetsialistide panus riigi majanduse arengusse on kahtlemata väga oluline, seega on meil rõõm koos tehnoloogiasektoriga nende erialade populaarsust uue võistluse abil suurendada,“ tõdes Metslaid.

Autodesk Fusion 360 tarkvaraga saab ühendada tööstusliku ja mehaanilise disaini ja programmeerida CNC-tööpinkidele tööoperatsioone ilma programmikeskkonnast lahkumata.

Võistluse korraldaja, Eesti Maaülikooli biomajandustehnoloogiate õppetooli vanemlektori Tõnu Leemeti sõnul osales mõõduvõtmisel kaheksa võistkonda gümnaasiumiõpilastest kuni tööstuses tegutsevate praktikuteni. „Võitjaks tulnud Kringelite võistkonda eristas konkurentidest ennekõike modelleerimistehnikate tundmine ja tarkvara kasutamise vilumus. Nende poolt esitatud lahendused vastasid kõige paremini lähtetingimustes esitatuile,“ selgitas Leemet.

Iga 2-4 liikmeline meeskond pidi etteantud aja jooksul looma Autodesk Fusion 360 tarkvaraga lähtetingimustes kirjeldatud 3D mudelid, osad neist ka tootmiseks ette valmistama ja koostama tehnilised joonised. „Etteantud ülesanded osutusid piisavalt keerukateks, igav ei hakanud kellelgi ja lahenduste kallal nähti vaeva võistluse lõpuni. Korraldajad olid mitmel juhul osalejate väljapakutud lahenduskäikudest positiivselt üllatunud,“ rõõmustas Leemet.

Žürii hindas parima valikul ennekõike disaini ja modelleerimise meisterlikkust. Žüriisse kuulusid Vitali Valtanen Eesti Kunstiakadeemiast ning Marten Madissoo ja Tõnu Leemet Eesti Maaülikoolist.  

Esimene koht sai auhinnaks 1000 eurot, teiseks jäänud võistkond Irontec 700 eurot ja kolmandale kohale tulnud võistkond TÜS Seeniorid 500 eurot. 

Võistluse korraldasid Eesti Maaülikooli metsanduse ja inseneeria instituut ja tarkvaraettevõte AruCAD Süsteemid OÜ.