Uudised

Maaülikool hakkab edendama Moldova maapiirkonna naiste ja noorte ettevõtlikkust

Foto: Kersti Aro

Eesti Maaülikool oli edukas Eesti Rahvusvahelise Arengukoostöö Keskuse (ESTDEV) taotlusvoorus, kus saadi 41 760 eurone toetus selle aasta sügisel algavale projektile „Moldova maapiirkonna naiste ja noorte teadmiste edendamine ettevõtte loomise ning e-turunduse valdkonnas“.

Projekti eestvedaja, Eesti Maaülikooli maamajanduse ökonoomika õppetooli spetsialist-analüütik Kersti Aro selgitas, et vaid 18% Moldova noortest ja 34% naistest käivad tööl. "Selles, et need näitajad nii madalad on, on mitu põhjust: väljaränne, vähesed oskused ja teadmised. Meie soov on, et koolitustel ja projekti tegevustes osalevad inimesed saaksid sellest päriselt impulsi oma ettevõtte loomiseks ning e-kaubanduse stimuleerimiseks. Oluline on, et leitakse piisava turunõudlusega tegevusala, et oma unistused ja ideed majanduslikult tasuvalt ellu viia. Ka järgmise aasta maikuus Eesti õppevisiidi ajal tutvustame koos Eesti Taluliiduga moldovlastele meie põllumajandustootjate ja -töötlejate parimaid e-turunduse näiteid," avas Kersti Aro koostöö tagamaid.

Lisaks Moldovas ja Eestis toimuvatele koolitustele koostatakse projekti raames põhjalik rumeeniakeelne juhendmaterjal "Ettevõtte loomine, uuenduslikud ärimudelid ning toodete ja teenuste kaasaegne turundus."

See on Eesti Maaülikooli maamajanduse ökonoomika õppetoolil juba järjekorras neljas Moldova ettevõtluskeskkonna arendamisele suunatud koostööprojekt. Kersti Aro sõnul on projektipartneri ja seniste osalejate vastukaja projektide sisule ja koostöövormile olnud väga hea. Alati on olnud väga oodatud meie ettevõtjate kogemused maamajanduse mitmekesistamise, tootearenduse ja turunduse valdkonnas, samuti meie koostatud rumeeniakeelsed juhend- ja õppematerjalid.

"Eesti ettevõtluskeskkond on mitu pikka sammu Moldovast eespool, seega on meil teadmisi ja oskusi, mida teistega jagada. Maaülikoolina on meie üks prioriteete regionaalne areng, seega oleme kahes viimatises koostööprojektis keskendunud just maapiirkondade kohalikku väikeettevõtlust ja majandust edendavatele tegevustele. Meie hea koostööpartner on Moldova Põhja Regionaalarengu Agentuur (North Regional Development Agency)," selgitas Kersti Aro koostöö tagamaid. Loe 2022. aasta novembrikuus lõppenud projektist lähemalt EMÜ kodulehelt.

Eesti Rahvusvahelise Arengukoostöö Keskuse Moldova suunalise taotlusvoorus oli konkurents tihe: eelarve maht oli 150 000 eurot ja taotlusi esitati 14. Heakskiidu sai neist vaid 3 projekti.

Eesti Maaülikooli koordineeritav arengukoostööprojekt algab 2023. aasta septembris ja kestab 2024. aasta juuni lõpuni.

 

Lisateave:

Kersti Aro EMÜ maamajanduse õppetooli spetsialist-analüütik tel 731 3803

kersti.aro@emu.ee