Uudised

Biosüsteemidega seotud uusi tehnoloogiad tutvustatakse konverentsil Eesti Maaülikoolis

Foto: Kristina Kurm
Eesti Maaülikooli teadlased on puidu väärindamisel saanud häid tulemusi

Kolmapäeval, 10. mail koguneb üle saja teadlase Eesti Maaülikooli tehnikamajja mitmepäevasele konverentsile „Biosystems Engineering“, et tutvustada uuemaid uuringuid toidutootmisest ning põllu- ja metsamajandamisest ning sellega seotud tehnoloogiast.

Konverentsi peakorraldaja, Eesti Maaülikooli biomajandustehnoloogiate professori Timo Kikase sõnul viitab konverentsi pealkiri "Biosüsteemide inseneeria" teadusele, mis tegeleb bioloogiliste süsteemidega nagu näiteks aed, põld ja mets, ning nende haldamiseks vajalikule tehnikale. "Maaülikooli teadus ja õpe on tihedalt seotud biomajanduse kõigi valdkondadega. Traditsioonilised maamajanduse valdkonnad muutuvad järjest nutikamaks ja võtavad kasutusele uusi tehnoloogiaid. Kahe konverentsipäeva ettekanded käsitlevad mitmesuguseid bioloogilisi süsteeme bakteritest kuni metsamassiivideni välja ning tutvustavad uuemaid tehnoloogiaid nende majandamiseks," tõdes Kikas.

Konverentsil saab kuulata maailma tippteadlaste ettekandeid. Üks peaesinejatest, maailma mõjukamate toiduteadlaste hulka kuuluv Da-Wen Sun Dublini ülikooli kolledžist Iirimaal räägib sellest, kuidas määrata toidu ja põllumajandustoodete kvaliteeti nii, et ei peaks neid lõhkuma. Risto Rautiainen Nebraska ülikoolist USA-s keskendub oma ergonoomika teemalises ettekandes sellele, kuidas vältida vigastusi põllumajanduses. Abdul Hai Al-Alami Sharjah ülikoolist Araabia Ühendemiraatides räägib sellest, kuidas suruõhuga energiat toota.

"Teaduskonverentsil peaks iga ettekanne olema vau-efektiga ja kindlasti on ka meie kahes konverentsipäevas selliseid hetki päris palju. Tutvustame näiteks maaülikooli teadlaste uuringut, kuidas väärindada tselluloositööstuse jääkmuda tooteks, mis võimaldab seda kasutada kvaliteetse söe asemel. Tavaliselt ei osata jääkmudaga midagi ette võtta, kuid nüüd saab seda kasutada näiteks terasetööstuses ja mujal," kirjeldas Kikas.

Konverentsil tuleb juttu pea kõikidest teemadest, millega maaülikoolis tegeletakse. "Kaheksas temaatilises sessioonis on ettekandeid täppisviljelusest, loomakasvatusest, farmitehnikast ja agroökonoomikast, põllumajanduses on oluliseks teemaks muutunud ka agrorobootika," tõi Timo Kikas veel näiteid. Vaata konverentsi programmi konverentsi kodulehelt.

Konverentsi viimasel päeval, 12. mail toimuvad väliskülalistele ekskursioonid Eesti Maaülikooli limnoloogiakeskusesse Võrtsjärve ääres ja Eesti Rahva Muuseumi.

Eesti Maaülikool korraldab konverentsi „Biosystems Engineering“ 13. korda. Registreerimine on küll lõppenud, kuid konverentsile saab veel kohapeale ettekandeid kuulama tulla. Ettekandeid ongi võimalik jälgida ainult konverentsipaigas kohapeal, videoülekannet konverentsist ei toimu. Suurem osa osalejaid on Euroopast ja teistest riikidest, seega on konverentsi töökeel inglise keel. Konverentsi peakorraldaja on Eesti Maaülikooli metsanduse ja inseneeria instituut.

 

Lisateave:

Timo Kikas EMÜ biomajandustehnoloogiate professor 5302 3636 timo.kikas@emu.ee