Sündmused

11. Rahvusvaheline Madalate Järvede Konverents

Algus: 11.06.2023 19:00

Eesti Rahva Muuseum

11.-16. juunil toimub Eestis 11. Rahvusvaheline Madalate Järvede Konverents, mille juhtteema on “Järved kui ajaloolise tarkuse peeglid”. Konverentsi korraldaja on Eesti Maaülikool. 

Madalad järved panustavad oluliselt süsiniku sidumisse, aineringesse ja ka inimkonna toiduga varustamisse. Need samad järved on aga oma madaluse tõttu ka väga tundlikud kõikide muutuste suhtes, olgu selleks siis tormid, muutuv sademete hulk, temperatuur või reostuskoormuse tõus. Mida Eesti kogemusel on öelda maailmale? Teadmiseks, et Võrtsjärv on üks kõige pikema aja jooksul kaardistatud andmetega järv maailmas, mis teeb meie teadmised unikaalseks.

Eelmised kolm konverentsi toimusid Brasiilias (2020), Mehhikos (2017) ja Türgis (2014). Üle kolme aasta toimuvale konverentsile tulevad kokku madalate järvede uurijad üle maailma, sh omas valdkonnas tuntud nimed nagu Sami Taipale (FI), Adalberto Luis Val (BR), Carolyn Hall (USA), Fabien Cremona (EE), Robert Ptacnik (AT), George Bullerjahn (USA). Eestit esindavad ja organisatoorse poole pealt vastutavad dr Priit Zingel, dr Helen Agasild, dr Lea Tuvikene, dr Arvo Tuvikene (Aasta isa 2020), dr Tiina Nõges ja dr Ilmar Tõnno.

Öeldakse, et: „Ei ole midagi uut peale selle, mis on unustatud.“ Mida me unustanud oleme? Võib-olla on praegu õige aeg selle üle järele mõelda. Kui vaatame järvi, mida need meile tagasi peegeldavad? Selle aasta konverentsil põimime keskkonna säilimise teemad keskkonnafolklooriga, mida Eesti poolt esindab folklorist Reet Hiiemäe.

Lisainfo on leitav siin