Teadlaste Öö

Teadlaste Öö Eesti Maaülikoolis

Registreerimisvorm

Eesnimi*
Perekonnanimi*
e-posti aadress*
Töötuba ja algusaeg*
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00

Muld - toidu algus ja lõpp

Aeg: 23. 09 kell 15.00 ja kell 17.00  Töötuba kl 15 broneeritud!

Koht: Kreutzwaldi 5 (Metsamaja) D korpus, ruum D073 (mullamuuseum)

Töörühma suurus ja registreerumine: kuni 25 osalist. Eelregistreerumine aadressil www.emu.ee/teadlasteoo

Töötoa kestus: 1,5 h.

Osaliste sihtrühm: alates põhikoolist ja vanemad

 

Üle 95% maailma toidust saab alguse mullal kasvavatest taimedest. Töötoas tutvustame mulla ja selle elustiku tähtsust meie toidulaua katmisel. Osaline saab teada, et millist rolli mullaelustiku erinevad rühmad mängivad aineringes, taimede toitumises ning toidujäätmete kompostimises. Töötoas saab näha Eesti muldade rikkalikku mitmekesisust ning suuremaid ja väiksemaid mulla elusorganisme.

 

Kontakt: Alar Astover (Alar.astover@emu.ee), Merrit Shanskiy (merrit.shanskiy@emu.ee)

Tööstuslik kärbsekasvatus biomajanduses

Aeg: 23.09 kell 15.00, 16.00, 17.00 ja 18.00. 

Koht: Kreutzwaldi 56 (EMÜ tehnikamaja taga), garaažis nr 13A, kärbsekasvatuse labor., .

Töörühma suurus ja registreerumine: kuni 10 osalist. Eelregistreerumine aadressil www.emu.ee/teadlasteoo

Töötoa kestus: ca 20 minutit

 

Tänapäeva modernses maailmas tekib väga palju jäädet nii tööstuses, kui ka kodumajapidamistes. Õnneks on loodus andnud meile kõik tööriistad, et jäätmetega tegeleda, küll aga pole me veel neid kasutama õppinud. Üheks aina populaarsemaks muutuvaks tööstusharuks on putukakasvatus, kus putukad (eriti lagundajad) aitavad meie ülejääki töödelda ja sellest väärtuslikku söödet luua. Õpitoas külastatakse Eesti Maaülikooli Rakendusentomoloogia praktikabaasi. Toimub ülevaade putukakasvatuse olemusest ja võimalikest raskustest, mis sellega kaasnevad.

 

Kontakt: Rihard Reissaar (Rihard.reissaar@emu.ee)

Elu sumiseb ümber toidu

Aeg: 23. 09. kell 15.00, 16.00, 17.00 ja 18.00. 

Koht: Kreutzwaldi 5 (Metsamaja) D korpus, ruum D239, Taimetervise õppetooli seminariruum.

Töörühma suurus ja registreerumine: kuni 20 osalist. Eelregistreerumine aadressil www.emu.ee/teadlasteoo

Töötoa kestus: ca 45 minutit

Töötuba käsitleb putukate ja teiste väikeste elusorganismide rolli toidutootmises. Teadmised saadakse isetegevuse käigus, näeb ka eluseksponaate.

 

Kontakt: Karin Nurme, karin.nurme@emu.ee

Vesi toidab

Aeg:  23.09 kell 15.00, 16.00, 17.00 ja 18.00.

Koht: Kreutzwaldi 5 (Metsamaja), D korpus, ruum D143

Töörühma suurus ja registreerumine: kuni 15 osalist. Eelregistreerumine aadressil www.emu.ee/teadlasteoo

Töötoa kestus: ca 45 minutit

 

Töötuba sisaldab erinevaid praktilisi katseid ja näiteid veekogude toiduahela toimimisest, bakteritest kaladeni ja inimeseni. Kuidas saada aru, et tegemist on värske kalaga? Millist kala on kõige kasulikum süüa? Mis põhjustab kalade "mudamaitset"?  Mis toitu veekogud lisaks kaladele veel pakuvad?

 

Kontakt: Arvo Tuvikene, arvo.tuvikene@emu.ee

Molekulaargastronoomia töötuba

Aeg: 23. 09 kell 15.00, 16.00, 17.00 ja 18.00.

Koht: Kreutzwaldi 5 (Metsamaja), D korpus, ruum D178, PKI raamatukogu

Töörühma suurus ja registreerumine: kuni 10 osalist. Eelregistreerumine aadressil

Töötoa kestus: ca 30 minutit

 

Erinevad katsetused looduslike toorainete, värvide ja vormidega. Teadmistepõhiste tervise- ja loodustoodete kompetentsikeskus PlantValor viib läbi erinevaid katsetusi molekulaargastronoomia valdkonnas.  Kreutzwaldi 5 D 178 (PKI raamatukogu)

Kontakt: Uko Bleive. Uko.bleive@emu.ee

Õunast nii ja naapidi: sordid ja maitsed, värskelt ja töödeldult!

  • 23.09 kell 13.30, 15.00, 16.30 ja kell 18.00
  • Ilusa ilma korral EMÜ spordihoone ja Metsamaja vahel asetseva õunakurvi juures (metsamaja autoparkla ja maantee vahelisel haljasalal). Laussaju korral Kreutswaldi tn 5 (Metsamaja), D korpus, ruumi D178 (PKI raamatukogu) esine fuajee.

Töörühma suurus ja registreerumine: kuni 20 osalist. Eelregistreerumine aadressil www.emu.ee/teadlasteoo

Töötoa kestus: ca 1 tund

 

Eesti Maaülikooli Polli aiandusuuringute keskus tutvustab erinevaid õunasorte – saab näha ja maitsta! Vaatame ja maitseme, kuidas töötlemine muudab õunte omadusi.

 

Konverents „Tarkus toidab - kus ja kuidas kasvab Eesti toit? 

Kuidas kasvab Eesti toidu tooraine? Mida on vaja kvaliteedi tagamiseks? Kas Eesti teravilja, õli-ja valgukultuure ning aiasaadusi jagub kõigile? Kas midagi jääb üle ning mis sellest saab? Kui hästi elab Eestis veis? Ning lõpuks: milline pakend on toidule jätkusuutlikum? Tule, kuula ja küsi otse toidutootmise ekspertidelt! 

 

Aeg: 23.09 kell 12.15-14.30

12.15 - 12.35 "Toit: tarbijale ja töötlejale" (Ivi Jõudu, toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia dotsent)

12.40 - 13.00 "Mis on superfruit?" (Kadri Karp, aianduse professor)

13.05 - 13.25 "Maailm veistega või ilma?" (Marko Kass, põllumajandusloomade toitumisfüsioloogia ja söötmisteaduse dotsent)

13.30 - 13.50 "Kust algab toit?" (Evelin Loit, taimekasvatuse dotsent)

13.50 - 14.30 Arutelu paneelis. Küsimused on oodatud konverentsi Facebooki live-video kommentaariumisse.

Konverents toimub veebiülekandena, osalemine on tasuta. 

Otseülekanne on leitav SIIN ja maaülikooli Facebooki lehel.

 

 

Kontakt: Evelin Loit, Evelin.Loit@emu.ee

Näitus 100 aastat aiandust Pollis

Koht: Kreutzwaldi 5 (Metsamaja), D korpus, ruumi D178 (PKI raamatukogu) esine fuajee. Avatud kogu Teadlaste Öö nädala jooksul.

Kontakt: Kristine Tiirats, Kristine.tiirats@emu.ee

Töötoad 24. septembril 

  1. Looduslikud värvained ja pektiin puuvilja- ja marjajääkidest (registreeru SIIN)

Puuvilja- ja marjamahlade valmistamisel tekkivad kõrvalsaadused (pressjääk) sisaldavad endas väärtuslikke biokeemilisi ühendeid. Olulised ühendite rühmad on näiteks taimsed värvained (antotsüaanid, karotenoidid jt) ja paksendajad (nt pektiinid), mida on võimalik ära kasutada teistest toidutööstuse valdkondades. Uurime, millistest saadustest ja kuidas looduslikke pigmente ja pektiini kätte saada ning millest sõltub värvuse intensiivsus.

Natural colours and pectins from fruit and berry by-products

The by-products (press cake) of fruit and berry juice production contain considerable amount of valuable biochemical compounds. The natural pigments are one (e.g. anthocyanins and carotenoids) and the pectins the other important group, which could be used further in food Industry. We will find out from which products and how to extract the pigments and pectins, and what affects the intensity of the colours.

Selle töötoa korraldab „ERA Chair for Food (By-) Products Valorisation Technologies of the Estonian University of Life Sciences - VALORTECH“ (EU grandileping nr 810630) ja seda viiakse läbi nii eesti kui inglise keeles paralleelselt

 

  1. Või tegemise töötuba (registreeru SIIN)

Saame teada kuidas saadakse piimast võid ja mis veel peale või sealt välja tuleb. Valmistatakse ise võid, mida saab igaüks oma maitse järgi maitsestada.

 

  1. Kas maitset tunneb keel, nina või näeme seda hoopis silmadega? (registreeru SIIN)

Mida tähendab toiduainete sensoorne hindamine ja miks on üldse sensoorikat vaja? Kuidas toit mõjutab meeleorganeid? Kuidas meie meeled töötavad? Uurime ja tunnetame/degusteerime erinevaid maitseid.

 

Lisaks töötubadele pakume võimalust külastada meie laborikompleksi ja teha tutvust meie tegevustega. Ringkäigud laborites toimuvad esmaspäeval, 20. septembril, ja neljapäeval, 23. septembril, algusega kell 15:30 (suurema huvi korral on võimalik täiendavad ringkäigud läbi viia algusega kell 17:00) ning vastavalt osalejatele on võimalik neid läbi viia nii eesti kui inglise keeles (kui ingliskeelseid osalejaid on rohkem, siis oleks otstarbekas neist moodustada eraldi grupp).

 

Üldised reeglid õpitubades ja laborikülastustel osalemiseks:

  • Grupi maksimaalne suurus on 10 inimest – vajalik eelregistreerimine aadressil emu.ee/teadlasteoo
  • Sihtgrupp: põhikooli vanem aste, gümnasistid jt huvilised alates vanusest 13-14 a.
  • Laboritesse pääsemiseks tuleb esitada COVID tõend vaktsineerimise või läbipõdemise kohta koos isikut tõendava dokumendiga. Vaktsineerimata või läbipõdemata inimestele me kiirtestimist kohapeal läbi ei vii ja seetõttu nad meie avalikkusele suunatud üritustel osaleda ei saa. Võimalusel võiksid osalejad kanda ühekordseid meditsiinilisi näomaske.
  • Palume osalejatel kaasa võtta vahetusjalanõud, kitlid jm kaitseriietus on kohapeal olemas

 

Toimumisaeg ja koht:

Töötoad toimuvad 24. septembril algusega kell 15:00, 16:15 ja 17:30 (kohal tuleks olla 15 minutit varem) EMÜ toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetooli laborikompleksis Kreutzwaldi 56/5. Töötubasid saame organiseerida ka nii, et igas vahetuses (algusajal) toimuvad kõik kolm töötuba, st kokku on 3x3=9 töötuba ja siis osalejad saavad roteeruda erinevate töötubade vahel (nii saab töötubadest osa võtta vaid kuni 30 inimest) või siis seada piiranguks, et iga osaleja saab valida vaid ühe töötoa ning nii saame võõrustada kuni 90 huvilist

 

Ringkäigud EMÜ toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetooli laborikompleksis, Kreutzwaldi 56/5, toimuvad esmaspäeval, 20. septembril, ja neljapäeval, 23. septembril, algusega kell 15:30 (suurema huvi korral on võimalik täiendavad ringkäigud läbi viia algusega kell 17:00) ning vastavalt osalejatele on võimalik neid läbi viia nii eesti kui inglise keeles (kui ingliskeelseid osalejaid on rohkem, siis oleks otstarbekas neist moodustada eraldi grupp).