Toiduteadused ja toiduainete biotehnoloogia
TOIDUAINETE TEHNOLOOGIA
Märksõnad: toiduainete töötlemine ja tehnoloogia.
Labori- ja konsultatsiooniteenused
• Uuringud tehnoloogiliste võtete ja režiimide mõjust erinevate toiduainete, sh piima- ja lihatoodete, pagari- ja kondiitritoodete ning jookide koostisele ja kvaliteedile.
• Tootearenduskatsed toiduainete tehnoloogia laborites.
• Teadus- ja rakendusuuringud.
• Toiduainete keemiline, mikrobioloogiline, organoleptiline ja struktuurianalüüs jms.
Täienduskoolitus spetsialistidele, praktikumid ning õppepäevad kooliõpilastele ja teistele huvilistele
• Liha- ja lihasaaduste tehnoloogia.
• Piima- ja piimasaaduste tehnoloogia.
• Pagari- ja kondiitritoodete tehnoloogia
• Liha- ja piimatöötlemisseadmed.
• Toiduainete mikrobioloogia.
• Toiduainete pakendamine.
• Toiduainete sensoorne hindamine.
• Toiduainete töötlemisel tekkivate kõrvalsaaduste väärindamine
Ivi Jõudu
Tel 731 3348
E-post ivi.joudu@emu.ee
Toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetool
TOIDUHÜGIEEN JA OHUTUS
Märksõnad: toiduhügieen ja -ohutus, olulised toidupatogeenid.
Teadusteenused:
- Uurimustööde raames toiduainete analüüs erinevatel kromatograafilistel (LC-Q-TOF-MS, LC-MS/MS) ja spektrofotomeetrilistel/fluorimeetrilistel meetoditel.
- Toiduhügieeni ja toiduohutuse alased ekspertarvamused.
- Toidu mikrobioloogilise ja keemilise ohutuse/kvaliteedi alased konsultatsiooniteenused.
- Toiduhügieeni ja -ohutuse alased alus- ja rakendusuuringud.
- Oluliste toidupatogeenide (L. monocytogenes, Campylobacter spp., Salmonella spp.) molekulaarbioloogilised, sh genoomiuuringud.
Täienduskoolitused
- Toiduhügieen ja -ohutus, algaste.
- Toiduhügieen ja -ohutus, keskaste.
- Toiduhügieen ja enesekontroll väikeettevõtetes/eraelamus toidu valmistamisel.
- Tootmishügieeni tagamine toidukäitlemisel.
- Proovide võtmine tootmiskeskkonnast üldhügieeni ja patogeenide seireks.
- Enesekontrollisüsteemi loomine ja auditeerimine.
- Eeltingimusprogrammid ning toiduohutuse tagamise süsteemid.
- Põllumajandusloomade transport vastavalt loomakaitsenõuetele, pädevuskoolitus.
- Allergeeniohje toidukäitlemisettevõtte enesekontrolliplaanis.
- Sanitaar- ja hügieenikoolitus jahimeestele.
- Lihahügieen ja -inspektsioon.
- Liha ja lihatoodete ohutus ning tootmishügieen.
- Kala ja kalatoodete ohutus ning tootmishügieen.
- Toidu säilimisaegade määramine, kestvuskatsed.
- Keemilised ohud toidus.
- Toidupatogeenide ülekandeteed, kasvu mõjutavad faktorid ning ohu minimeerimise võimalused.
- Listeria monocytogenes´e kontroll ja ohje toidukäitlemisel.
- Lisaained toidus.
- Taimsed endogeensed mürgid.
- Taimedest pärit sööda- ja toidumürgid.
Mati Roasto
Tel 731 3433
E-post mati.roasto@emu.ee
Veterinaarse biomeditsiini ja toiduhügieeni õppetool
+Foto Mati Roasto