Kodujuust ja juustukera

Õppekava

Toiduainete tehnoloogia

Kas teadsid, et Eestis on üle 15 000 toidu (sh jookide) käitlemisega tegelevat ettevõtet? Toiduainete tehnoloogia on pidevalt arenev ja innovatsioonile suunatud valdkond, ootame ka sind meie kõigi tuleviku toidulauda kujundama. Meie magistriõppekava võimaldab üliõpilastel spetsialiseeruda lihatehnoloogia, piimatehnoloogia või taimsete toiduainete tehnoloogia erialale. Pärast magistrantuuri lõpetamist on sul süsteemne ülevaade toiduainete tehnoloogia valdkonna tegevustest ning oskad hinnata toidu tooteahela terviklikkust toorme tootmisest kuni toiduainete tarbimiseni välja. Sinust saab ekspert toiduainete kvaliteedi ja ohutuse hindamisel, sa suudad arendada iseseisvalt välja uusi toiduaineid ning lahendada tootmisahelas esile kerkivaid küsimusi. Ootame, et oleksid proaktiivne ja vastutustundlik, sest meie õppekaval on olulisel kohal iseseisev töö.
Õppeaste Magistriõpe
Õppevorm Sessioonõpe
Õppekeel Eesti keel
Õppekohtade arv 15
Õppe kestus ja maht 2 aastat, 120EAP
Õppekoha maksumus tasuta

Vastuvõtunõuded

dekoratiivne
dekoratiivne

Avalduse saad esitada 2. juunist 3. juulini elektroonselt või 25. juunist 3. juulini tööpäeviti kell 9-15 ülikoolis kohapeal. 

Toiduainete tehnoloogia bakalaureuse- ja magistriõppekava infotund

Mida ja kuidas õpid?

  • Taimse ja loomse toidutoorme keemilisest koostisest ja biokeemilistest omadustest ning toorme väärindamise innovaatilistest tehnoloogiatest, sh tekkivate kõrvalsaaduste väärindamise rohelistest tehnoloogiatest, tootearendusest ning toiduvaldkonna teaduslik-tehnilisest arengust;
  • Mikrobioota rollist toiduainete fermenteerimisprotsessides, mikroobide kasvu kontrolli- ja suunastrateegiatest stabiilse säilivusajaga toidutoodete valmistamisel.
  • Toidutoorme ja toiduainete biokeemiliste omaduste ning kvaliteedi hindamise kaasaegsetest analüüsimeetoditest, valideerimise põhimõtetest. 

  • Toiduainete keemiat ja biotehnoloogiat, mis aitab mõista toiduainete keemia ja biotehnoloogia tundmise olulisust toiduainete töötlemisel, protsessis tekkivate jääkide vähendamisel ning töötlemisel tekkivate kõrvalsaaduste väärindamisel.
  • Teadustöö metodoloogiat, mille käigus omandad kogemuse uurimistööde tegemisel. Näiteks õpid leidma ja kasutama andmebaase, planeerima katsetööd ja viima läbi andmete statistilist töötlemist.
  • Toidutööstuse juhtimist ja planeerimist, arvestades toidutööstustele kehtestatud nõuetega, mille käigus saad teadmised ja oskused toidutööstuse juhtimise strateegiast.
  • Tehnoloogilise projektülesande koostamist kursuseprojekti näol, toetudes eelnevatele teadmistele ja kogemustele seoses ettevõtte loomise, tehnoloogiliste ning tehniliste lahenduste elluviimisega. 

 

Õppekavaga saad tutvuda Eesti Maaülikooli õppeinfosüsteemislink opens in new page (ÕIS).

Sind huvitava õppeaasta õppeplaani nägemiseks vali ÕIS-is ülemiselt realt soovitud õppeaasta, õppeplaan on ÕIS-i lisatud failina.

  • Õpingud on huvitavad ja mitmekesised, sisaldades nii loenguid, seminare, praktikume kui ka laboratoorseid töid. Praktilised tööd ainete raames hõlmavad toidutoodete valmistamist koos protsessi biokeemilise sisu tundmaõppimisega. Innovaatiliste tehnoloogiate rakendamist nagu kuum- ja külmtöötlus, fermenteerimine, lüofiliseerimine jt. Otsitakse võimalusi funktsionaalsete koostisosade kasutamiseks traditsiooniliste toidutoodete puhul ning kasutatakse erinevaid analüüsimeetodeid tehnoloogia protsessiparameetrite või toote omaduste hindamiseks, võrreldakse analüüsimeetodite efektiivsust. Samuti saad praktilise kogemuse protsessijuhtimises ning pakendamistehnoloogias. Teed nii keemilisi kui füüsikalisi ja mikrobioloogilisi analüüse. Oluline osa on ka analüüsitulemuste statistilisel andmetöötlemisel ja järelduste tegemisel.
  • Erialapraktika töökeskkonnas sooritatakse valdkonna parimates toidukäitlemise ettevõtetes nagu Valio Eesti, Farmi Piimatööstus, Oskar LT, Maag, A. Le Coq, Eesti Leivatööstus, Salvest jt. Tööd alustas ka Eesti kaasaegseim piimatööstus E-Piim Tootmine Paides, kus saab kogemuse uusima tehnoloogia ja sisseseade juhtimisest. Erialapraktika eesmärk on omandada kogemus toidutööstuse töökorraldusest, tehnoloogiate rakendamisest ning tehnoloogiliste liinide toimimisest töökeskkonnas. Osaled ettevõtte tööprotsessis, õppides täitma kõiki töökeskkonnas kehtestatud nõudeid ja kohustusi. Lisaks toiduainetööstustele on võimalik erialapraktika sooritada valdkonnaga seotud riigiettevõtetes, näiteks PRIA, PTA või laborites nagu LABRIS, EPJ jt.
  • Ülevaate praktikabaasidest ja tootmisprotsessist teevad Farmi Piimatööstuslink opens in new page, Estover Piimatööstuslink opens in new page, Valio Eestilink opens in new page, Otepää Lihatööstuslink opens in new page ning A. Le Coqlink opens in new page.  

  • Kaasaegse õpikeskkonna tagab äsjaloodud ning Eestis unikaalne laborikompleks. Sinna kuuluvad uuenenud mikromeierei ning lihatehnoloogia, jookide-, pagari- ja kondiitritoodete tehnoloogia, teadusuuringute ja mikrobioloogia laboratooriumid, mis võimaldavad õpitut kohe praktiliselt ellu viia.
  • Lisaks on aktiivselt uuenduskuuri läbimas keemialaborid, mis on juba aasta pärast veelgi avaramad ja mugavamad kui täna. Tehnoloogialaborites viiakse läbi eeskätt tehnoloogilised praktikumid, uurimistööd, tootearendus ja muud laboratoorsed tööd.
  • Mikrobioloogia, keemia ning teadusuuringute laborid toetavad teaduslik-tehnilisi uuringuid toiduainete tehnoloogias.

Kuhu edasi?

Õppimisvõimalused

Jätka õpinguid ja tee teadustööd doktorantuuris meie või mõne teise ülikooli juures.

Tööta spetsialistina

Sinust saab hinnatud spetsialist ja üksuse juht toiduaineid valmistavates ning toiduvaldkonnaga tegelevates ettevõtetes.

Tööpõld on lai

Sind ootab vastutus tehnoloogi, tootmis- ja kvaliteedijuhi, tootearendusspetsialisti, laborijuhataja või toidu järelevalve spetsialistina, kes tagab kvaliteetse ja ohutu toidu meie kõigi toidulaual.

Tööta avalikus sektoris

Tööd pakuvad: Regionaal- ja Põllumajandusministeerium, Põllumajandus- ja Toiduamet, Riigi Laboriuuringute ja Riskihindamise Keskus, Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet.

Valikuid on palju

Lisaks pakuvad magistriharidusega toidutehnoloogidele tööd veel mitmesugused teised toiduainete järelevalve, hariduse, teadusasutused, laboratooriumides jms.

Teisi õppekavasid

toidu tootmise ja -töötlemise valdkonnast

Õppekavajuht:

Vilma Tatar

piimatehnoloogia lektor

Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut

Toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetool

+372 7313357

+372 7313357

Õppekorraldusspetsialist:

Piret Aus

õppekorralduse peaspetsialist

Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut

Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi administratsioon

+372 7313442

+372 7313442
dekoratiivne
dekoratiivne

Avalduse saad esitada 2. juunist 3. juulini elektroonselt või 25. juunist 3. juulini tööpäeviti kell 9-15 ülikoolis kohapeal.