Uudised

Konverents keskendub muldade mõjule eriotstarbeliste sõidukite liikumisel

Homme ja ülehomme, 26. -27. märtsil  toimub Eesti Maaülikoolis konverents „Soil trafficability – challenges for soils and vehicles,“ kus esmakordselt võetakse luubi alla muldade mõju eriotstarbeliste sõidukite edasiliikumisele.

„Varem on Eestis muldade kandvust uuritud vaid põllumajandusmasinate puhul, kus sõidukite sissevajumine ei ole lubatud. Eriotstarbeliste sõidukite puhul on eesmärgiks edasiliikumine väljaspool teid, seetõttu on oluline analüüsida, kuidas erinevad mullad masinate edasiliikumist mõjutavad,“ sõnas Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi dotsent Endla Reintam.

Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste geoinformaatika lektori kapten Kersti Venniku sõnul on varasemalt uuritud masinate mõju pinnastikule ja taimestikule, kuid seminaril antakse ülevaade sellest, kuidas pinnas kaitseväe edasiliikumist mõjutab. "Eesti mullastik on varieeruv ja sõltub näiteks sademete jaotusest," ütles kapten Vennik. "Pinnas, mis oma koostiselt peaks muidu olema vastupidav, võib oma kandevõimelt Eesti tingimustes muutuda."

Rakendusuuringute keskuse ülem kolonelleitnant Sten Allik lisas, et kaitseväe jaoks on oluline mõista maastiku iseärasusi, millel liigutakse. "Teades mullastiku kandevõimet ja erisusi, saame ette arvata vastase tegevust ja planeerida enda oma," ütles kolonelleitnant Allik.

Rahvusvahelisel konverentsil võtavad sõna spetsialistid Eestist, Tšehhist, Poolast, Venemaalt, Šveitsist ja Rootsist. Külastatakse Eesti Maaülikooli pinnase laboratooriumi, esitletakse stendiettekandeid ning toimub üldine arutelu ettekantud teemadel.

Konverents algab 26. märtsil kell 9.00 Eesti Maaülikooli Kreutzwaldi 1a hoone aulas.

Üritus toimub projekti “Assessment of trafficability of soils by combat armour vehicle in Estonia” raames Eesti Kaitseministeeriumi, Eesti Maaülikooli, Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste ja Eesti Kaitseväe koostööna.

Lisainfo:  Endla Reintam, Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi dotsent, tel 7343 534, e-post: endla.reintam@emu.ee.