Uudised

Maaülikooli seminaris tuleb arutluse alla rannikuala planeerimine

13. juunil korraldab Eesti Maaülikool projekti SustainBaltic raames seminari Läänemere rannikualade jätkusuutlikust arengust ja kasutamise planeerimisest. Projekti tulemusel koostatakse rannikulõikude jaoks ruumilise arengu plaanid.

„Merel ja rannikul kohtuvad mitmed huvid. Me tahame käia ujumas puhtal liivarannal, kus veemotosportlased meid ei ohusta. Me hindame privaatsust, kuid tahame head juurdepääsuteed. Majutusteenust pakkuvad kohalikud soovivad rohkem turiste, jahtidega seilajatel pole aga mandril midagi teha. Unistame rahvuskala söömisest rohelise energia valgel, aga nii, et tuulikuid silmapiiril poleks. Me loodame, et looduskaitse, kaitsevägi, kaevandused ja sadamad meie lemmikmaastikele või „tagahoovi“ toimetama ei tuleks. Selliseid  probleeme ning potentsiaalseid konflikte üritatakse lahendada planeeringute koostamise  abil,“ rääkis projekti SustainBaltic GIS spetsialist, Tallinna Ülikooli teadur  Anu Printsmann.

Seminaril antakse ülevaade merealade planeerimise ja integreeritud rannikualade majandamise raamistikust Euroopa Liidus, analüüsitakse mere- ja rannaalade vastasmõjusid, käsitletakse tundlikke rannaalasid, sotsiaalseid ja ökoloogilisi võrgustikke ning tutvustatakse projekti.

Projekt SustainBaltic (ICZM Plans for Sustaining Coastal and Marine Humanecological Networks in the Baltic Region – Rannikualade integreeritud ruumilise arengu plaanid toetamaks rannikualade ja mere kultuurilis-ökoloogilisi võrgustikke Läänemere regioonis) keskendub rannikuala ja sellega piirneva merekeskkonna hea seisundi saavutamisele ja säilitamisele. Projekti raames koostatakse neli rannikualade integreeritud ruumilise arengu plaani, kaks neist Soome  ja kaks Eesti rannikualade kohta. Saadav kogemus on kasutatav rannikupiirkondade säästliku arengu planeerimisel nii kohalikul kui ka regionaalsel tasandil. Projektis osaleb viis partnerit Eestist ja Soomest: Eesti Maaülikool, Tallinna Ülikool, Turu Ülikool, Soome Keskkonna Instituut, Satakunta maakonna nõukogu. Projekt viiakse läbi EL Kesk-Läänemere programmi raames. 

Seminar toimub Tallinna Ülikoolis (Uus-Sadama 5-M134) algusega kell 13. Üritus toimub inglise keeles.

Täpse programmi ja registreerimisvormi leiab siit: http://pk.emu.ee/et/sustainbaltic/seminar, registreerida on võimalik kuni 5. juunini 2017. Seminariga seotud küsimuste osas võib pöörduda projekti Eesti Maaülikooli poolse koordinaatori Siiri Külm poole siiri.kylm@emu.ee.  ​



Allikas: Foto: Kalev Sepp