Uudised

Uues laboris saab panna proovile suuremõõtmelisi tarindeid (lisatud video)

Maaülikooli maaehituse ja veemajanduse õppetool on saanud teadustöö edendamiseks ja tudengite koolitamiseks valmis uue labori. Laboris saab katsetada erinevaid puit-, teras- ja raudbetoonkonstruktsioone, pakkudes koostöövõimalusi ka ettevõtjatele.

Labori kõige originaalsem seade on konstruktsiooni kandevõimet proovile panev hüdrauliline katsesüsteem, mis suudab testitavaid konstruktsioone mõjutada kahest punktist (mõlemast silindrist) kuni 40-tonnise jõuga. „Press projekteeriti sakslaste poolt, meie ise projekteerisime aga jõupõranda raami, vajalikud rakised ning panime need kokku,“ rääkis maaehituse ja veemajanduse õppetooli professor Jaan Miljan. Ta täpsustas, et laborisse mahub katsetama kuni 12 meetri pikkuseid konstruktsioone.

Veel on laboris püsti pandud seadmed, mille abil katsetada elementide vastupidavust tõmbejõududele või vundamendi kestlikkust sõltuvalt selle alusest pinnasest. Kolleegid eri ülikoolidest on käinud labori rajamist vaatamas ning meid tehtu eest tunnustanud, tõdes Miljan.

Igapäevaselt saab labor olema pinnaks erinevatele ehituslikele katsetele, olgu eesmärk siis teadus, õppetöö või teenuse pakkumine kohalikele tootjatele. Neljapäeval, 21. märtsil kell 15.30 toimuvale avamisele on lubanud kohale tulla mitmed puitmajade ning teiste ehituskonstruktsioonide tootjad, et uute katsetamisvõimalustega tutvuda.

Miljani kinnitusel on plaanis taotlusprojekti heaks kiitmisel laborit tulevikus täiustada ka 3D-kaamerasüsteemiga, et konstruktsioonide purunemisprotsesse veelgi detailsemalt jälgida.

Lisainfo: Eesti Maaülikooli maaehituse ja veemajanduse õppetooli professor Jaan Miljan, e-post: jaan.miljan@emu.ee; tel: +372 731 3177, +372 51 433 53