Uudised

Tehnikatudengite pneumobiil näitab ERMis masinaehituse peensusi

Foto: Erakogu
Tehnikaüliõpilaste Selts on oma pneumobiiliga väljas autostpordi näitusel Eesti Rahva Muuseumis.

Rally Estonia hõngu on Tartus tunda üha rohkem. Eesti Rahva Muuseumis avas MOMU Motospordi Muuseum näituse "Eesti mootorisport 1921 - 2021“ ning sealt ei puudu ka maaülikooli tehnikaüliõpilaste seltsi valmis meisterdatud suruõhusõiduk Technics 1, mis on toonud rahvusvahelistelt võistlustelt mitmeid auhindu.

Pneumobiil Technics 1 valmis kaks aastat tagasi Ungaris korraldatava tudengite rahvusvahelise insenertehnilise võistluse jaoks. Tervet projekteerimis- ja ehitustööd juhtis EMÜ Tehnikaüliõpilaste Selts ning kogu protsess kuni katsetusteni viidi läbi tehnikainstituudi töökojas. Samal aastal võitis masin rahvusvahelisel konkursil kaks auhinda: konstruktsiooni kategoorias teise koha ja National Instruments juhtsüsteemi kategooria eripreemia.

Lisaks sellele, et juht saab selle masinaga sõita nagu iga teise autoga, on pneumobiilil ka kaugjuhtimis- ja isesõitmisfunktsioon.

Näitus juhatab sisse septembrikuise Rally Estonia ja siinse võidusõiduspordi sajanda sünnipäeva. Näitus on ERMi silla-alal avatud 25. augustist kuni 13. septembrini ning sissepääs on tasuta. Ralli ajal (01.09 - 08.09) paraku näitusega tutvuma ei pääse.

Näitusel on mitukümmend Eesti mootorispordi olulist eksponaati, mis kõik on ERMi toodud Turbas asuvast MOMUst. Masinaid saab lähedalt uudistada, oma käega katsuda ja mõnessegi neist ka sisse istuda.

Rally Estonia on FIA autoralli maailmameistrivõistluste etapp, mis sõidetakse 4. - 6. septembril Tartu, Otepää, Elva, Kanepi ja Kambja teedel.