Uudised

Puiduhäkatoni võitja muudab ridaelamute arendamise kiireks ja paindlikuks

Foto: Siim Tiirik

Möödunud nädalavahetusel toimus Tartus, Eesti Maaülikoolis neljas Garage48 Wood makeathon, mille eesmärk oli läbi uudsete lahenduste prototüüpimise arendada arhitektuuri, puidu töötlemise ning metsanduse valdkondi Eestis tõhususe ja kliimasäästvuse suunas. Üheksa tiimi hulgast prototüüpis ennast võitjaks Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuri tudengite tiim. 

"Modular Terraced Housing" tiimi eesmärk on muuta ridaelamute arendamine kiireks ja paindlikuks. See toimub läbi tööriista, millega arendaja saab lihtsasti valida ja visualiseerida soovitud konfiguratsiooniga elamisühiku. Eesti Kunstiakadeemia tudengite poolt juhitud tiim liikus häkatoni järel eksklusiivse otsepääsuga Ajujaht TOP 100 tiimi hulka ning võitis ka Creatomus Solutions väljakutse auhinna, 3500€ oma lahenduse edasi arendamiseks.  

Garage48 Future of Wood 2020 toimus Eesti Kunstiakadeemia, Startup Estonia ning Garage48 jätkuvas koostöös ning jõudis sel aastal Tartusse koostöös Eesti Maaülikooliga. "Mets ja puit on eestlastele nii omane, et vahel kipume mõtetes jääma kinni juba tuntud tehnoloogilistesse lahendustesse ja kasutuspraktikatesse. Just siin tuleb esile makehatoni tõeline väärtus, kui puidukasutuse valdkonna arendamise ideid hakkavad arendama erinevate erialade ja väga erineva ettevalmistusega inimesed," selgitab korralduspartneriks liitumise Ahto Kangur, Eesti Maaülikooli metsandus- ja maaehitusinstituudi metsakorralduse ja dendromeetria dotsent. 

"Selleaastase puidu makehatoni keskseteks kujunesid puidust ehituskonstruktsioonid ja valmislahendused ning puidu tööstusliku kaskaadkasutuse ja puidu väärindamisega seotud ideed. Kõik esikolmikusse jõudnud ideed ja lahendused kuid ka need mis kõrgetele kohtadele veel ei jõudnud, on kindlasti suure turupotentsiaaliga ning edasiarendamise korral reaalseteks toodeteks vormitavad," leiab Kangur.

Arendusnädalavahetus toimus piiratud osalejate arvuga, maski kandmise ning distantseerumise kohustusega. Renee Puusepp, Eesti Kunstiakadeemia vanemteadur ja korraldustiimi liige hindab osalejate koostööd ürituse toimumisel. "Seekordne üritus toimus äärmiselt keerulistes oludes, kuid sellele vaatamata tuli kokku osalejaid erinevatest valdkondadest ning tehti mitu huvitavat prototüüpi. Osalenud tiimid tõestasid kõige muu hulgas ka valmidust välja astuda tavapärasest mugavusstsoonist ning seetõttu väärivad kõik osalejaid erilist tunnustust."

Ülikoolide koostööle lisaks liitus arendusnädalavahetuse korraldamisel partneritena mitmeid ettevõtteid nagu Harmet, Metsä Wood, Creatomus Solutions, Rothoblaas ning ka Eesti Puitmajaliit ja Puitmajaklaster, kes tõid üritusele v’äljakutsed ning jagasid kombineeritult parimatele tiimidele 8000€ tootearenduse seemneraha.

Eesti Puitmajaliit ja Eesti Puitmajaklaster toetavad 1000€-ga TeTrees platvormi edasiarendust, mis on suunatud tudengite keskkonnateadlikkuse ja kliimasäästliku käitumise arendamiseks. Eesti Kunstiakadeemia ja Harmeti ühise mustermajade väljakutse võitis üldvõitja "Modular Teracced Housing" ning saab oma idee edasi arendamiseks 3500€ Eesti Kunstiakadeemialt. Creatomus Solutions mustermajade ning konfiguraatori väljakutse võitja ETNIKA Houses eksootilise moodulsuvila edasiarendust toetab 1500€.

Eesti Maaülikooli eriauhind läks TIMBERWAVE tiimile, kelle idee on arendada komposiitkonstruktsioonides kasutatav puidupõhistest plaatmaterjalidest kandev trapetsprofiil. Auhind annab tiimile võimaluse oma idee edasi viimiseks kasutada hinnakirja alusel 2000€ eest  maaülikooli labori ja arendusteenuseid

Metsä Wood avatud innovatsiooniplatvorm ootab häkatoni tiimide ideede esitamist 18. novembriks ning annab nädala lõpuks välja 2000€ auhinna.

Lõpuesitlused on järelevaadatavad Garage48 Facebookis. Ürituse galerii leiab SIIT