Uudised

Mahukas teos vaatab põllumajanduslike putukate põnevasse maailma

Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi taimetervise õppetooli teadurite sulest on ilmunud mahukas ja rohkete jooniste ning fotodega illustreeritud kõrgkooliõpik "Põllumajanduslik entomoloogia," mille on ühiselt kirjutanud teadlased Luule Metspalu, Eha Kruus, Riina Kaasik, Anne Mürk, Karin Nurme, Marika Mänd, Eve Veromann, Reet Karise, Angela Ploomi, Risto Raimets, Enno Merivee ja Katrin Jõgar.

Õpiku valmimisse andsid panuse ka retsensendid Mati Martin ja Tiiu Annuk. Õpiku väljaandmist on toetatud Haridus- ja Teadusministeeriumi programmist "Eestikeelsete kõrgkooliõpikute loomise toetamise põhimõtted 2018-2027" ja Eesti Maaülikool.

Mahukas õpik (350 lk) koosneb kuuest peatükist, kus antakse ülevaade putukate rollidest põllukooslustes, nende välis - ja siseehitusest, sigimisest ja paljunemisest, arenemisest ning sesoonsetest kohastumistest. Süstemaatika osa toob välja põllumajanduslikult olulisemaid rühmi, kahjustajate ja nendega seotud kasurite liike. Putukate arvukust reguleerivad nii abiootilised kui biootilised tegurid, mille võimalikest toimetest annab ülevaate raamatu ökoloogia osa. Ühtlasi on toodud esile putukate hulgisigimist ja paljunemist mõjutavaid tegureid, mille tundmine loob eeldusi nende arvukuse reguleerimiseks.

Rohkelt illustreeritud õpik on mõeldud eelkõige põllumajanduslike erialade kraadiõppuritele toetamaks arusaadavamalt ja seega ka tõhusamalt taimedele tervise tagamist, aga materjalid on kasutatavad ka rakenduslikes kõrgkoolides ja laiemas asjahuviliste ringis. Õpik on leitav EMU DSpace'is siin