Uudised

Suurteos õpetab toidujäätmeid taaskasutama

Foto: Risto Mets / EMÜ
Paremal raamatu koostaja Rajeev Bhat, keskel teadusprorektor Ülle Jaakma ning vasakul veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi direktor Toomas Tiirats.

Eesti Maaülikoolis ilmus suurteos „Põllumajanduslike toidujäätmete ja kõrvalsaaduste valoriseerimine: hiljutised suundumused, uuendused ja jätkusuutlikkuse väljakutsed”, mis võtab kokku selles vallas tehtava teaduse saavutused ja väljakutsed. Raamatu on välja andnud kõrgelt tunnustatud ja mainekas kirjastaja Elsevier Sciences (Academic Press, UK).

Kogumiku toimetaja professor Rajeev Bhat kirjeldas teose valmimisest rääkides, et raamatu teema oli kavandatud uuendusliku lähenemisega, tuues esile selle stimuleeriva valdkonna käimasolevad teadustegevused ja täita mõned olemasolevad teadmiste lüngad. Selles raamatus on käsitletud teemad, mis on seotud põllumajanduslike toidujäätmete/kõrvalsaaduste väärindamise, uuenduste ja mitmesuguste jätkusuutlikkuse väljakutsetega kogu tarneahelas. Oma panuse on andnud selle valdkonna kõrgelt tunnustatud eksperdid.

Teadusprorektor Ülle Jaakma õnnitles ERA õppetooli hoidjat professor Rajeevi Bhati teose ilmumise puhul ning väljendas oma rõõmu selle olulise panuse eest ülikoolile ja üleilmsele teadusringkonnale. Ta rõhutas vajadust selliste algatuste järele, mis teeniksid ühiskonda ning leidis, et just sellise teose avaldamine oli õigeaegne eriti praegu, mil keskendutakse ringmajandusele ja ökoloogilisele tootmisele.

ERA õppetool asub maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudis. Instituudi direktor Toomas Tiirats avaldas samuti suurt heameelt Bhati panuse üle öeldes, et kogumik on väärtuslik kõigile teadlastele ja poliitikakujundajatele, kes tegelevad toiduainete jäätmete ja kõrvalsaaduste väärindamisega.

Bhat nõustus, et teose eesmärgiks ongi pakkuda võrdlusmaterjal põllumajandustoidu teadlastele ja tehnoloogidele, põllumajandusinseneridele, keskkonnateadlastele, poliitikakujundajatele ja tööstusspetsialistidele, kes tegelevad jätkusuutliku toidutootmise, toidukadude, jäätmete ja kõrvalsaaduste haldamisega. Lisaks sellele on teos kasulik teatmematerjal õppejõududele ning bakalaureuse- ja kraadiõppuritele.