Uudised

Aasta põllumees ja rahvapõllumees on maaülikooli vilistlased

Sel nädalal valiti taas Aasta põllumeest, kelleks sai Pärnumaa lihaveisekasvataja Andres Vaan. Lisaks valiti ka rahvapõllumees 2021, kelleks sai maasikakasvataja Ranet Roositalu.

Andres Vaan kasvatab lihaveiseid Pärnumaal Lääneranna vallas Rootsi külas. Tema pereettevõte Topi Mõis on aastate jooksul investeerinud palju uutesse lautadesse ning teeb ka rahvusvahelist koostööd. Ettevõtte loomad aitavad hooldada ka Matsalu rahvuspargi territooriumi. Seda kõike tõstis tiitli andnud komisjon ka esile.

Rahvapõllumees Ranet Roositalu on noorperemees Põlvamaal Loko külas asuvas Joosepi talus. Maasikaid kasvatab ta 35 hektaril ja aastane saak ulatub 200 tonnini. Komisjon hindas temagi puhul uuenduslikkust ja oskust saak värskelt eestimaalasteni viia.

Mõlemad mehed on lõpetanud maaülikooli põllumajandussaaduste tootmise ja turustamise õppekava. Andres Vaan kaitses bakalaureusekraadi 2008. aastal, magistridiplomini jõudis aga aastal 2010. Ranet Roositalu omandas bakalaureusekraadi 2015. aastal ning kaks aastat hiljem magistrikraadi. Aasta põllumehe tiitlile esitati kaheksa kandidaati kuuest maakonnast.