Uudised

Türi valla annetatud elektriauto läheb laborisse tudengite õpetamiseks

Tehnikamajas avatav mehhatroonika ja robootika labor sai endale meeldiva annetuse Türi vallalt, kus sotsiaalteenuste osutamiseks kasutatud elektriauto jõudis maaülikooli õppevahendiks.

Metsanduse ja inseneeria instituudi õppedirektor Margus Arak märkis, et mehhatroonika ja robootika õppelaborisse on elektriauto õppevahendina väga vajalik. Kuid see, mis elektriautoga täpsemalt edasi saab ja kuidas teda kasutama hakatakse, saavad teada need, kes tulevad ülikooli õppima. Koos Margus Arakuga käisid autot vastu võtmas ka põllumajandustehnika professor Jüri Olt ning tehnotroonika õppekavajuht Tormi Lillerand.

Türi valla varahaldusspetsialisti Annely Grazeri sõnul oli auto olnud intensiivses kasutuses, kuid tema remontimine polnud enam majanduslikult otstarbekas. Seetõttu otsustati elektriauto Mitsubishi i-MiEV (101BGX) Türi vallavalitsuse korraldusega maha kanda ja maaülikoolile üle anda.

Vallavanem Kati Nõlvak tervitas ettepanekut. „Teadusarendustegevus on hästi oluline ja meie oleme valmis ülikooliga koostööks. Kindlasti leiab valdkondi veelgi, kus kohalik omavalitsus ja ülikool saavad üksteisele toeks ja abiks olla. Loodan, et elektriauto õppevahendiks annetus sel õppelaborisse avas edaspidiseks selleks justkui ukse,“ sõnas ta.

Professor Jüri Olt märkis, et tema teada pole ükski kohalik omavalitsus varem ülikooli selliselt toetanud ning ta avaldas vallale tänu.

Tehnotroonika õppekavajuht Tormi Lillerand kinnitas, et enne elektriauto osadeks võtmist uuritakse seda koos tudengitega üsna põhjalikult ja eesmärgiga mõista intensiivselt kasutatud elektriauto seisukorda. "Elektriautosid on ainuüksi omavalitsustesse soetatud palju. Ülikoolil on soov uurida masinaid omakorda aspektist, kuidas anda neile juurde eluiga."