Uudised

Taimetervise vanemteadur Enno Merivee valiti Vikipeedia aasta parimaks fotograafiks

Wikimedia Eesti korraldatud teadusfoto konkursil valiti aasta teadusfotograafiks Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi vanemteadur Enno Merivee.

Teadusfoto võistlusele oodati kvaliteetseid fotosid nii teaduse tegijatest, uuritavatest objektidest kui ka teaduse tegemise protsessist üldisemalt. Kokku laekus võistlusele 75 fotot ja kuus videot. "Vikipeedia jaoks on oluline muidugi see, kui paljudesse artiklitesse me seda panna saame, kuid žürii poolt see nii väga määrav ei ole," märkis Ivo Kruusamägi, Wikimedia Eesti tegevjuht. "Vikipeedia pildiline pool on dokumentaalfotograafia. Tahame teadusfotoga anda edasi maailma sellisena, nagu see on, näidata maailma, mida võib-olla niisama igaüks ei märka ja muuta seda paremini nähtavaks," lisas Kruusamägi.

Paremate tööde välja valimisel sai ühelt poolt määravaks pildi enda kirjeldav jõud ehk kas see kujutas midagi uut ja huvitavat või üsna tavapärast. Samas oli teadusfotode puhul oluline ka pildi kirjeldus. Eesti teadusfotograafiks 2023 nimetati maaülikooli vanemteadur Enno Merivee fotoga  "Parasitoidi Paracodrus apterogynus nukud naksuri vastse tühjaks söödud kestas. Parasiteeritud traatuss leiti 27. augustil 2021 välitööde käigus Lõuna-Eestist".

Ühtlasi võitis ta žürii tunnustuse ja ajakirja "Horisont" eripreemia fotoga "valguse interferentsi värvilised mustrid Euroopa linnusääse läbipaistval tiival". Foto on eksponeeritud ka metsamaja D-korpuse seinal. 

Vaata ka: Vikipeedia teadusfoto võistluse paremad pildid
Täisartikkel Novaatorist: Selgusid Vikipeedia teadusfoto ja teadusartikli võistluse võitjad