Sündmused

Seminar: Tulemusmõõdikute süsteemi rakendamine teadlikuma otsustusprotsessi juurutamiseks ning tootmise efektiivsuse tõstmiseks piimatootmisettevõtetes

Algus kell: 09:30
Lõpp kell: 14:00

Maaülikooli peahoone ruum 104

09:30 – 10:00     Kogunemine ja hommikukohv
10:00 – 10:10     Sissejuhatus. Mait Klaassen, Eesti Maaülikooli rektor
10:10 – 10:25     Ülevaade projektist. Rando Värnik
10:25 – 10:40     Kasu ettevõtja jaoks. Kalev Kreegipuu
10:40 – 10:50     Kogemused eelmises projektis osalemisest. Märt Riisenberg, Kehtna Mõisa OÜ
10:50 – 12:00     Piima tootmise omahinna arvestus:
- Ülevaade täna kasutusel olevatest praktikatest
- Probleemsed lõigud piima omahinna arvestuses
- Omatoodetud söötade hinnakujundus
- Projekti töögrupi ettepanekud piima omahinna arvestuse mudeli osas
- Diskussioon. Aadi Remmik, Kadi Lood
12:00 – 12:15     Kohvipaus
12:15 – 13:00     Projekti praktiline läbiviimine. Andmekogumise ja analüüsi ülesehitus. Aadi Remmik
13:00 – 13:30     Ülevaade ärianalüüsist ja Qlik Sense tarkvarast. Eero Kalm / Andres Kukke, Infovara OÜ
13:30 – 14:00     Küsimused ja diskussioon

Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu ning Eesti Maaülikooli majandus- ja sotsiaalinstituut on alustamas projekti Tulemusmõõdikute süsteemi rakendamine teadlikuma otsustusprotsessi juurutamiseks ning tootmise efektiivsuse tõstmiseks piimatootmisettevõtetes. Projektiga oodatakse liituma ettevõtteid, et ühise tegevuse kaudu tõsta kogu Eesti piimasektori konkurentsivõimet.

Projekti põhieesmärgiks on saada ülevaade Eesti piimatootjate tootmisprotsessi tugevustest ja nõrkustest. Teadvustades nõrkusi, saab iga tootja need oma teadliku tegevuse kaudu tugevusteks muuta, tõstes sellega nii oma ettevõtte kui kogu sektori tulemuslikkust.
- Projekti läbiviimiseks kogutakse kord kuus andmeid projektis osalevatelt ettevõtetelt, lisatakse ka Põllumajandusloomade Jõudluskontrolli AS kaudu kogutavad andmed ning arvutatakse nende abil piimatootmisettevõtte kogu tootmisprotsessi iseloomustavad näitajad ehk tulemusmõõdikud. Ettevõtjal tekib võimalus oma ettevõtte tulemusi tulemusmõõdikute abil teistega võrrelda, andmete analüüsiks ja visualiseerimiseks kasutatakse kaasaegset ärianalüüsi tarkvara Qlik Sense.
- Mõningaid tulemusmõõdikuid kasutavad piimatootjad oma tegevuse tulemuslikkuse hindamiseks ning võrdlemiseks juba ammu, sellisteks mõõdikuteks on näiteks: piimatoodang lehma kohta e väljalüps, piima kaubalisus, piima omahind. Need kajastavad aga ainult osa kogu piimatootmise keerukast protsessist ning keskendumine ainult ühele või kahele mõõdikule ei anna sellest reeglina piisavat ülevaadet.
- Teisest küljest on täna lihtne ka „arvudesse ära uppuda“, kuna kõikvõimaliku kättesaadava info maht kasvab kiiremini kui ettevõtete ressursid võimaldavad seda analüüsida ning reaalselt rakendada. Selle projekti tulemusena peaks iga olulisema piimatootmise protsessi lõigu iseloomustamiseks kujunema välja mõned praktikas laialdast kasutust leidvad mõõdikud, mille abil ettevõtja, spetsialistid ja nõustajad saavad antud lõigu käekäigul silma peal hoida.
- Projekti ülesehitusel on arvesse võetud EMÜ ja Kehtna Mõisa OÜ koostöös 2012-2014 läbi viidud pilootprojektist saadud kogemusi.
Kõik projekti käigus kogutavad andmed hoitakse rangelt konfidentsiaalsetena, ühtegi isikustatud näitajat ega absoluutarvu (mille järgi võiks ettevõtte ära tunda) teistele projekti osalistele ei avalikustata.
Projekti ühe tulemina on kavas võtta kasutusele ühtne piima tootmise omahinna arvestamise printsiipide ja kalkuleerimise kokkuleppeline metoodika, millega saame põllumajanduspoliitika kujundajatele anda üheselt mõistetava info piimatootjate majanduslikust olukorrast.

Seminaril anname ülevaate, milliseid piima omahinna arvestuspõhimõtteid ettevõtetes täna kasutatakse, millised on tulemust oluliselt mõjutavad erinevused ning milline võiks olla tulevikus kasutatav ühtne metoodika. Piimatootmisettevõtete juhtide ja raamatupidajate seisukohad ja ettepanekud on väga oodatud!

Projekti andmekogumise periood on planeeritud aastateks 2017-2020. Projekti finantseeritakse MAK meetmest 16.2 ja selles osalemine on ettevõtetele tasuta. Andmete kogumine on kavas ulatuslikult automatiseerida, olulist andmesisestusega seotud lisatööd projektis osalemine kaasa ei too.