Sündmused

Ellujäämise Kunstide Loodusloovusfestival X Eesti Maaülikool

Algus: 05.06.2024 09:00
Lõpp: 15.06.2024 18:00

Erinevates paikades üle Tartu

Ellujäämise Kunstide Loodusloovusfestival

Loodusloovusfestival paneb Sind märkama elurikkust meie ümber, süvenema looduse ja kultuuri seostesse ning nautima loodusest inspireeritud loomingut.

Ellujäämise Kunstide Loodusloovusfestivali suursündmused on

  • 5. juuni - 7. juuni konverents „Väljasuremise jäljed: liigikadu, solastalgia ja taastumise semiootika“ Oecologicumis ja Elektriteatris. Konverentsi korraldab Tartu Ülikooli semiootika osakond 
  • 8. juuni Linnujämm Tartu Lodjakojas
  • 9. juuni Perepäev Tartu Ülikooli botaanikaaias
  • 8. juuni –9. juuni Loodusvaatluste Maraton üle Eesti 
  • 13. juuni –15. juuni mütopoeetiline oratoorium „Emajõe sünd“ 

 

Eesti Maaülikool osaleb järgmistel Loodus/loovus/festivali päevadel:

 

Loodusvaatluste Maraton, 8. juunil Tartu Anne kanali ääres

 

Lisaks pakuvad vaatlusalade korraldajad ning Loodusfestivali partnerid loodushariduslikku sisu läbi tegevuste, mis toimuvad maratonile eelneval ajal või avalikel aladel maratoni toimumise ajal. Eesti Maaülikooli telgis, anne kanali ääres toimub maratoni ajal palju põnevaid üritusi igale maitsele. Üritused on suunatud loodushuvilistele peredele, pakkudes nii teaduspõhist õppimist kui ka praktilist tegutsemist. 

Töötuba: "Kliimamuutused ja looduskunst"

Interaktiivne töötuba keskendub kliimamuutuste mõistmisele läbi kunsti. Eesti Maaülikooli Taimetervise õppetooli teadlased juhendavad peresid, kuidas loominguliste tegevuste kaudu saab kliimamuutuste teemat lähemalt tundma õppida. Töötuba on suurepärane võimalus noortele avastada teaduse ja kunsti põimumist, samas õpetades neid nägema looduse ilu ja selle haavatavust.

Töötoad ja infopäev: "Muld ja kompost"

Mullateaduse õppetooli teadlaste eestvedamisel toimuvad terve päeva jooksul mitmesugused tegevused. Täiskasvanud saavad osaleda infopäeval, kus arutletakse mulla tervise ja selle hooldamise tähtsuse üle, räägitakse kompostinippidest ning jagatakse nõuandeid, kuidas koduaias jätkusuutlikult toimetada. Lastel on võimalik osaleda lõbusates ja harivates töötubades, kus nad saavad mullaga maalida, õppida taimede istutamist ja mängida mullateemalisi õppe- ja seltskonnamänge.

Iga töötuba on kavandatud nii, et osalejad saavad kaasa võtta midagi praktilist – olgu see siis uus teadmine, oskus või kohapeal valmistatud kunstiteos.

Loodusvaatluste Maratoni korraldab Tartu Ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed koostöös loodusharidust edendavate asutuste ning vabatahtlikega. 

 

Perepäev pühapäeval, 9. juunil Tartu Ülikooli botaanikaaias

 

 

Ellujäämise Kunstide Loodusloovusfestivali Perepäeva tegevused toimuvad koostöös festivali partneritega.
Perepäeval osalemine ja enamik töötubasid on tasuta. Mõnel juhul on osalejate arv piiratud. Tegevused sobivad igas vanuses huvilistele!

Töötoad tutvustavad loodussäästlikku eluviisi, liike meie ümber või pakuvad võimalust meisterdada, näiteks ehitada lindude pesakasti või omal käel nakatada seenepakku. Noored ja täiskasvanud saavad samal ajal osaleda seminaril, mis tutvustab veevabasid käimlaid, uudistada loodusajakirjade lauda, võtta osa viimasest kuraatorituurist Hiiumaa ülaste näitusel või kaasa teha juhendatud shindo välitundides.

Perepäeva töötubasid toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Lastele ja peredele suunatud tegevused toimuvad vahemikus 10.00 –14.00

Kalateemaline töötuba
Juhendajad Eesti Maaülikooli Võrtsjärve õppekeskusest. Kalapüügimäng, kalaprint ehk gyotaku, väiksematele huvilistele kalapiltide kleepimine.

Seenepakkude valmistamise töötuba
Juhendavad Eesti Maaülikooli teadurid Marili Vester ja Kalev Adamson. Seenepaku valmistamise töötoas saab igaüks valmistada Eesti loodusest pärit austerservikuga seenepaku endale koju viimiseks. Kodus saab jälgida seenearengut pakul ning peale paku aeda istutamist on võimalik sügisel enda kasvatatud seeni toiduks tarvitada. Töötuba on tasuline.

Põllult pannkoogini – kuidas tagada toiduturvalisus
Juhendab Eesti Maaülikooli teadur Evelin Loit-Harro. Töötoas tutvustatakse erinevaid põllumajandusega seotud viljapäid (nisu, tatar, oder jne) ning loovalt valmistatakse töötoa jooksul saadustest pannkoogid. Laste töötoas osalemine koos saatjatega.

Fantaasia maastiku loomine loodussõbralike materjalidega
Juhendab Eesti Maaülikooli teadur Kadri Maikov. Töötoas saab korraga osaleda kuni 40 inimest, osalemine paarides. Laste osalemine töötoas koos saatjatega.

Seemnelintide valmistamine
Juhendajad Eesti Maaülikooli Mahekeskusest. Võimalus teha porgandi või maitsetaimede seemnelinte, lastele ja täiskasvanutele erinevad aiandusteemalised mõistatamismängud.

 

Avastusrajad, 5. - 15. juunil Tähtvere dendropargis

 

Avastusrajad Tähtvere dendropargis toimuvad 5.-15. juunini, pakkudes külastajatele harivaid ja meelelahutuslikke tegevusi looduses.

Loodusrada: Hommikune linnulauluretk See retk on mõeldud täiskasvanutele ja peredele, toimudes igal hommikul kell 7.00-9.00. Osalejad saavad õppida tundma erinevaid linnuliike ja nende laule, mis on ideaalne nii algajatele kui ka kogenud linnuvaatlejatele.

Avastusrada: Kliimamuutus dendropargis koos GPS-kunstiga Interaktiivne rada, mille käigus külastajad liiguvad punktist punkti, vastates kliimamuutuste teemalistele küsimustele. Rada ühendab looduse, tehnoloogia ja kunsti, andes ülevaate kliimamuutuste mõjust.

Loodusrada: Dendropargi tutvustus See rada toimub igal õhtul kell 16.30 ja on suunatud peredele. Giid tutvustavad dendropargi ajalugu, taimestikku ja keskkonnaprojekte, andes külastajatele ülevaate parki kujundavatest elementidest.

 

Juhendatud vaatlused Eesti Maaülikooli katsealadel, 8. juuni ja 14. juuni.

 

Vaatlused: juhendatud vaatlused Eesti Maaülikooli katsepõldudel Rõhul ja Eerikal.

8. juunil toimuvad Eesti Maaülikooli katsepõldudel Rõhul ja Eerikal juhendatud vaatlused, kus kell 12.00-15.00 saab vaadelda põldudel elavate liikide, sealhulgas põllukultuuride, umbrohtude, putukate ja haigustekitajate mitmekesisust. Vaatlusi juhendavad Eesti Maaülikooli, Tartu Ülikooli ja Maaelu Teadmuskeskuse tippkeskuse teadlased.

Looduspäev Pollis: Marjade ja puuviljade sordiaretuse ning geneetilise ressursi säilitamise kollektsioonide tutvustus 

14. juunil kell 11.00-14.00 toimub Pollis marjade ja puuviljade sordiaretuse ning geneetilise ressursi säilitamise kollektsioonide tutvustus, kus saab tutvuda erinevate sordiaretuse saavutuste ja geneetilise mitmekesisuse säilitamise praktikatega.