Autorid: Riina Soidla, Dea Anton
Ilmumisaasta: 2021
Teabematerjalis tutvustatakse vähese happesusega (pH üle 4,6) konservide ohutu valmistamise põhimõtteid. Lisaks antakse lühiülevaade mikroorganismide hävimisest kuumutamisel/steriliseerimisel, konservisisu läbisoojenemisest ja seda mõjutavatest teguritest ning enesekontrolli- ja HACCP-süsteemist.
Teabematerjal on avaldatud ainult elektrooniliselt.
Käsiraamatu saad alla laadida veebilehelt toiduteave.eelink opens in new page.
Käsiraamat on valminud "Eesti maaelu arengukava 2014–2020" teadmussiirde pikaajalise programmi toidu ja toiduhügieeni tegevusvaldkonnas raames.
Käsiraamatu väljaandmist on rahastanud Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfond (EAFRD).
Autorid: Riina Soidla, Dea Anton
Ilmumisaasta: 2022
Teabematerjalis keskendutakse taimsest toorainest konservide valmistamisele. Teave on mõeldud eelkõige väiketootjatele, kes tegelevad taimse tooraine konservimise ja turustamisega.
Tutvustatakse taimsete konservide liike ja tootmisprotsesse ning pööratakse tähelepanu toodete riknemise võimalikele põhjustele ja nende vältimisele.
Materjali lisadest leiab näitena ploomikompoti ja marineeritud seente tehnoloogiliste etappide kirjeldused koos ohtude analüüsi, kriitiliste punktide määramise ja ennetavate tegevuste kirjeldusega.
Teabematerjal on avaldatud ainult elektrooniliselt.
Käsiraamatu saad alla laadida veebilehelt toiduteave.eelink opens in new page.
Käsiraamat on valminud "Eesti maaelu arengukava 2014–2020" teadmussiirde pikaajalise programmi toidu ja toiduhügieeni tegevusvaldkonnas raames.
Käsiraamatu väljaandmist on rahastanud Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfond (EAFRD).
Koostajad: Terje Elias, Mati Roasto
Ilmumisaasta: 2023
Käsiraamatus esitatakse Eestis kasutatavad tapaloomade ja -lindude puhtusklassid ning tutvustatakse meetmeid, millega tagada loomade puhtus farmis, transpordil ja tapamajas.
Antakse ülevaade sellest, miks on oluline, et tapmisele suunatud loomad ja linnud oleksid puhtad, ning millised ohud kaasnevad mustade loomade ja lindude tapmisega.
Käsiraamatusse on lisatud erineva puhtusastmega loomade pilte, et näitlikustada loomade puhtuse hindamise põhimõtteid. Esitatud on ka õigusaktides sätestatud nõuded.
Käsiraamat on avaldatud ainult elektrooniliselt.
Käsiraamatu saad alla laadida veebilehelt toiduteave.eelink opens in new page
Käsiraamat on valminud "Eesti maaelu arengukava 2014–2020" teadmussiirde pikaajalise programmi toidu ja toiduhügieeni tegevusvaldkonnas raames.
Käsiraamatu väljaandmist on rahastanud Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfond (EAFRD).
Koostajad: Julia Jeremejeva, Heli Kiiman, Peep Piirsalu, Maris Juul, Riina Soidla, Dea Anton
Ilmumisaasta: 2021
Käsiraamat sisaldab loomakaitseseadusega kehtestatud nõuetele vastavat teavet põllumajandusloomade pidamise, transpordi ja tapmise kohta loomaliikide kaupa.
Täpsemalt käsitletakse:
Käsiraamat on avaldatud elektrooniliselt ja paberraamatuna. Paberraamatut saab soetada avatud ülikoolist.
Käsiraamat on valminud "Eesti maaelu arengukava 2014–2020" teadmussiirde pikaajalise programmi loomakasvatuse tegevusvaldkonnas raames.
Käsiraamatu väljaandmist on rahastanud Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfond (EAFRD).
Koostajad: Piret Kalmus, Kerli Mõtus
Ilmumisaasta: 2021
Juhendmaterjalis kirjeldatakse tegevusi, mis ennetavad nakkushaiguste farmi toomist ning seal juba esinevate nakkuste levikut farmis ja farmist välja.
Juhendmaterjal on avaldatud ainult elektrooniliselt.
Käsiraamat on valminud "Eesti maaelu arengukava 2014–2020" teadmussiirde pikaajalise programmi loomakasvatuse tegevusvaldkonnas raames.
Käsiraamatu väljaandmist on rahastanud Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfond (EAFRD).
Koostajad: Piret Kalmus, Kerli Mõtus
Ilmumisaasta: 2021
Käsiraamat on abiks loomaarstidele ja loomakasvatajatele
Käsiraamatut võivad kasutada ka loomaarsti ja loomakasvatuse eriala üliõpilased oma teadmiste täiendamiseks.
Käsiraamat on avaldatud elektrooniliselt ja paberraamatuna. Paberraamatut saab soetada avatud ülikoolist.
Käsiraamat on valminud "Eesti maaelu arengukava 2014–2020" teadmussiirde pikaajalise programmi loomakasvatuse tegevusvaldkonnas raames.
Käsiraamatu väljaandmist on rahastanud Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfond (EAFRD).
Autor: Tõnu Püssa
Ilmumisaasta: 2025 (täiendatud versioon)
Käsiraamatu eesmärgiks on toidu (väike)käitlejate teadlikkuse tõstmine toidu keemilistest ohtudest, nendega seotud õigusaktidest ja juhendmaterjalidest ning ohtude vältimisest toidukäitlemisettevõttes, kajastamisest enesekontrolliplaanis (HACCP), saasteainete ohjamisest ettevõtte enesekontrollisüsteemis.
Käsiraamatu esmatrükk on avaldatud aastal 2020 elektrooniliselt link opens in new pageja paberraamatuna. Paberraamatut saad küsida avatud ülikoolist või toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetoolist.
Käesolev täiendatud versioon on avaldatud ainult elektrooniliselt.
Käsiraamat on valminud "Eesti maaelu arengukava 2014–2020" teadmussiirde pikaajalise programmi toidu ja toiduhügieeni tegevusvaldkonnas raames.
Käsiraamatu väljaandmist on rahastanud Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfond (EAFRD).
Teabematerjalid on valminud "Eesti maaelu arengukava 2014–2020" teadmussiirde pikaajalise programmi toidu ja toiduhügieeni tegevusvaldkonnas raames.
Käsiraamatu väljaandmist on rahastanud Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfond (EAFRD).