Teadustaristu TOIT (TOiduInnovatsiooni Tehnoloogiate infrastruktuur) koondab Eesti toiduteaduse ja -tehnoloogia alase kompetentsi, kaasates teadusrühmi kaheksast teadus-arendusasutusest. Selle eesmärk on ühendada valdkonnaga haakuv teaduskompetents ja infrastruktuur ühtseks teadustaristuks, mille terviklik ja koordineeritud areng toetab Eesti ja Euroopa Liidu strateegiliste eesmärkide täitmist. TOIT soovib toiduvaldkonnas luua rahvusvaheliselt tunnustatud kompetentsivõrgustiku, pakkudes tipptasemel uuringuid, teaduspõhiseid teenuseid ning toiduinnovatsiooni lahendusi ettevõtetele ja organisatsioonidele.
TOIT teadusuuringud keskenduvad kolmele põhivaldkonnale, mida toetab läbivalt toidu keemilise ja mikrobioloogilise koostise analüüs ning ohutuse hindamine. Pikemas perspektiivis on eesmärgiks toidutoorme tõhusam ja nutikam kasutamine, toidutootmise keskkonna jalajälje vähendamine ning tervislikuma toidu tootmine ja tarbimine. Kavandatav interdistsiplinaarne koostöö soodustab uute teadussuundade teket biotehnoloogias, tervise- ja keskkonnateadustes ning uudsete teenuste pakkumist.
Fookuses on innovatiivsete ja kestlike tehnoloogiate väljatöötamine taimse ja loomse toorme efektiivseks kasutamiseks. See hõlmab toidutoorme eeltöötlust, toidutootmise kõrvalsaaduste ja jääkide väärindamist, samuti ringbiomajanduse põhimõtete juurutamist ning tehnoloogiliste protsesside keskkonnamõju ja jätkusuutlikkuse hindamist. Uusi tehnoloogiaid arendatakse ja optimeeritakse laboratoorsel ja pilootskaalal koostöös ettevõtetega.
Teiseks fookusvaldkonnaks on uudsete, tervisele kasulike funktsionaalsete toidutoodete arendamine. Innovaatiliste toidulisandite väljatöötamisele järgneb nende tervisemõju ja koostoime iseloomustamine teiste toidu komponentidega ning nende mõju hindamine toidu säilivusele ja ohutusele.
Kolmandaks olulisemaks suunaks on toidu lõhna ja maitset mõjutavate tegurite ning nende biokeemiliste toimemehhanismide selgitamine. See võimaldab hinnata funktsionaalse toidu sensoorseid omadusi ja kohandada neid vastavalt tarbija eelistustele. Uurimistulemused aitavad kaasa avalikult kättesaadavate toiduandmebaaside kaasajastamisele.
TOIT ühendab teaduse ja innovatsiooni tõhusaks ja kestlikuks tervisliku toidu tootmiseks!