19.-20. märtsil toimub EMÜ peahoone aulas konverents "Terve loom ja tervislik toit". 19. märtsil on kavas toidu teemaline päev, 20. märtsil loomateemaline päev.
Konverents „Terve loom ja tervislik toit“ on Eesti Maaülikooli iga-aastane teaduskonverents, mis keskendub loomade tervisele, toiduteadusele ning innovatsioonile kestlikus toidutootmises. Konverents toob kokku teadlased, ettevõtjad, ametnikud ja huvilised, et arutada uusimaid teadusuuringuid ning nende rakendusi.
F. R. Kreutzwaldi 1a
Algus 10.00
Lõpp 16.55
Registreerimine on tasuta, kuid lõpeb 9. märtsil.
Teema: „Teadustaristu TOIT roll – võimalused kestlikus Eestis ja maailmas“
09.30 Kogunemine ja kohv/tee
10.00 Ülle Jaakma (EMÜ rektor) avasõnad
10.10 Pr. Sirje Karis tervitus
10.25 Anu Noorma (Eesti Teadusagentuur, juhatuse esimees) Teadustaristute roll Eesti teadus- ja innovatsioonimaastikul
10.45 Toonika Rinken (EMÜ, teadustaristu TOIT juht) Teadustaristust TOIT
11.05 Helena Andreson, Hedi Kaldmäe (EMÜ) Innovatiivsed lahendused toidutööstuse jääkide ja kõrvalsaaduste väärindamiseks
11.25 Reet Mändar, Ago Rinken, Koit Herodes (TÜ) Mikroobidest molekulideni
11.45 Rando Tuvikene (TLÜ) Hüdrokolloidid toidumaatriksites: sünergilised interaktsioonid ja funktsionaalsus
12.05 Signe Adamberg (TTÜ) Kiudainete metabolismi uurimine soolekooslustes in vitro
12.25-13.20 Lõuna
13.20 Sirli Rosenvald (TFTAK AS) Fermentatsiooni roll toidulaua rikastamisel uudsete valguallikatega
13.40 Merle Rätsep (BioCC OÜ) Muutuva maailma mõjud toidutootmise keskkonna mikrobiootale
14.00 Kristiina Laanemets (METK) Tooraine valiku tähtsus toidutootmises
14.20 Angela Vaasa (Metrosert AS) Laborisaavutuste muutmine tööstuslikuks toiduinnovatsiooniks
14.40 Sirutuspaus 10 min
14.50 Mari-Eva Ahja (TAI) Toitumisuuringute tähtsus ja väljakutsed
15.10 Paneeldiskussioon: modereerib ETAG strateegiaosakonna juhataja Marko Piirsoo
Arutelu teemad:
Osalejad Tõnis Tänav (Regionaal- ja põllumajandusministeeriumi innovatsiooni asekantsler), Lilli Gross (Kaitseväe tervishoiuteenuse kvaliteedijuht), Hannes Mootse (Estover OÜ), Uku Vainik (TÜ), Toonika Rinken (EMÜ).
16.00 Konverentsipäeva lõpp
Teema: "Hobuste tervis ja heaolu: teadusuuringud ja praktilised lahendused"
9:30 Kogunemine, kohvi/tee küpsis
10:00 – 10.05 Tervitussõnad ülikooli rektori poolt
10:05 – 10:30 Sirje Jalakas – Hobusektori olukord Eestis
10:30 – 11:15 Kärt Jaarma – Hobuste pidamise nõuded
11:15 – 11:40 Luis Filipe Correa – What does EMU Equine Clinic offer to the Estonian equine community
11:40 – 12:25 Kätlin Leisson – Hobuste söötmine
12:25- 13:05 Lõuna
13:05 – 13:30 Monika Varter – Hobuste metaboolne sündroom eesti hobustel ja selle ohjamine
13:30 – 13:55 Triin Rilanto – Astelpaju töötlemise kõrvalsaaduste mõju hobuste insuliini regulatsioonile
13:55 – 14:40 Liis Maisla – Hobuste hammaste tervis
14:40 – 15:05 Kohvipaus
15:05 – 15:30 Epp Moks – Antimikroobse resistentsuse uuringud LABRISes 2020-2024
15:30 – 15:55 Ants Kavak – Hobuste sigimise abistamise võimalused
15:55 – 16:20 Elina Tsopp - Endex - tema sünni lugu ja uued biotehnoloogia võimalused hobuste aretuses
16:20 – 16:30 Päeva kokkuvõte
Konverents on suunatud teadlastele, ettevõtjatele, üliõpilastele ja kõigile huvilistele, kes soovivad saada ülevaadet viimastest teadusuuringutest ja innovatsioonidest loomade tervise ning toiduteaduse valdkonnas.
Lisainfo
lihatehnoloogia vanemlektor
Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut
Toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetool
+372 7313354
+372 7313354