Toiduainete tehnoloogia laboris käib katse

Õppekava

Toiduainete tehnoloogia

Toiduainete tehnoloogia on elulähedane valdkond, mis hõlmab toiduainete tootmist, töötlemist ja säilitamist. Meie valdkonnas toimuv mõjutab otseselt tarbijatele kättesaadavate toiduainete valikut, ohutust ning kvaliteeti. Toiduainete tehnoloogia bakalaureuseõppes omandad süsteemse ülevaate toidutoorme koostisest, omadustest ja väärindamise tehnoloogiatest ring- ja biomajanduse väärtusahelas. Õppetöös on suur rõhk praktilistel ja laboratoorsetel töödel ning erialapraktikal ettevõtetes ja organisatsioonides. Üliõpilased kaasatakse aktiivselt uurimistöösse ja õppekava arendusprotsessi.
eriala Õppeaste Bakalaureuseõpe
õppe liik Õppevorm Päevane õpe
keel Õppekeel Eesti keel
aine maht Õppe kestus ja maht 3 aastat, 180 EAP
kohtader arv Õppekohtade arv 25
valuuta Õppekoha maksumus tasuta

Vastuvõtunõuded

Kas see eriala sobib sulle?

Hinda viiepalliskaalal, kuivõrd allolevad väited sinu kohta käivad.

  1. Tahan teada, kuidas valmivad toidutooted
  2. Olen valmis proovima ja avastama uusi maitseid
  3. Mind huvitab teaduslik lähenemine toidule
  4. Minu jaoks on oluline teada, mida ma söön
  5. Mulle meeldiks töötada laboris, katsetada erinevaid tehnoloogiaid ja teha laborianalüüse 

1825 punkti „See õppekava sobib sulle suurepäraselt!“

Tundub, et sinu väärtused ja huvid kattuvad suurel määral õppekava eesmärkidega. Meie õppekava pakub sulle võimalust oma teadmisi ja oskusi süvendada. Sinu positiivne suhtumine, kirg ja varasemad kokkupuuted valdkonnaga loovad hea eelduse sellel õppekaval õppimiseks ja tulevikuspetsialistiks saamiseks. Ootame sind õppima!

1317 punkti „Sul on head eeldused õppekaval õppimiseks.“

Näib, et su huvid ja väärtused vastavad üsna hästi meie õppekava eesmärkidele. Meie juures õppimine annab sulle lisateadmisi ja -oskusi, samuti kindlust ja sügavamat arusaama sind huvitavatest teemadest. Julgustame sind seda võimalust kasutama, et saaksid kasvada nii isiksuse kui ka professionaalina. Tee see samm ja alusta õpinguid!

012 punkti „Kaalu veel, kas see õppekava on õige valik.“

Tundub, et sinu huvid ja eesmärgid ei kattu päris täielikult õppekava eesmärkidega. See ei tähenda aga, et sa ei võiks selles valdkonnas oma teadmisi ja oskusi edendada. Julgustame sind siiski kaaluma ka teisi võimalusi, mis sinu praegustele huvidele ja tulevikuplaanidele paremini vastavad. Uuri lähemalt meie teisi erialasid!

Toiduainete tehnoloogia

Mida ja kuidas õpid?

  • Taimse ja loomse toidutoorme keemilisest koostisest ja omadustest, toorme väärindamise tehnoloogiatest, tootearendusest ning toiduvaldkonna teaduslik-tehnilisest arengust.
  • Erinevate toiduainete säilimist mõjutavatest teguritest, mikroobide rollist selles ning säilimisaegade pikendamise tehnoloogiatest ning seadmetest.
  • Toiduainete kvaliteedi ja ohutuse tagamise ning kvaliteedi hindamise põhimõtetest ja meetoditest.
  • Toidutööstuse valdkonnas tehnoloogiliste protsesside füüsikalis-keemilistest alustest, seadmete tööpõhimõttest ning tehnoloogiliste liinide koostamise põhialustest. 

  • Toiduteaduse aluseid, kus saad süsteemse ülevaate toiduteaduse- ja tehnoloogia põhimõistetest, teoreetilistest põhimõtetest ja uurimismeetoditest, sh toidumikrobioloogiast.
  • Piima-, liha-, jookide-, kala-, taimsete toiduainete ning pagari- ja kondiitritehnoloogiat ja tootearendust, mille käigus õpid mõistma toiduainete töötlemise ja tarbimise mõju keskkonnale ning seda, kuidas saab kestlikke tavasid läbi teadusliku lähenemise rakendada toiduainete tehnoloogias.
  • Toiduainete säilitamise ja konserveerimise aluseid, kus omandad teadmised erinevate toiduainete töötlemismeetodite (nagu kuumtöötlus, soolamine, marineerimine, kuivatamine ja külmutamine) eesmärkidest ja sisust ning nende mõjust toidu kvaliteedile, ohutusele ja säilivusele.
  • Toiduainetööstuse põhiprotsesse ja seadmeid ning õpid selle käigus koostama ja leidma kõige otstarbekamaid lahendusi tehnoloogiliste tootmisliinide rakendamiseks, arvestades toote omapära ja seadmete tehnilisi tingimusi.

 

Õppekavaga saad tutvuda Eesti Maaülikooli õppeinfosüsteemislink opens in new page (ÕIS).

Sind huvitava õppeaasta õppeplaani nägemiseks vali ÕIS-is ülemiselt realt soovitud õppeaasta, õppeplaan on ÕIS-i lisatud failina.

  • Praktilised tööd ainete raames hõlmavad toiduainete, nagu juustu, jogurti, jäätise, vorsti, singi, jookide, saia, leiva, kookide, köögiviljade, marjade jm. toodete töötlemisprotsesside läbi tegemist. Samal ajal teed läbi ka keemilised ja mikrobioloogilised analüüsid protsessiparameetrite ning toote omaduste hindamiseks ja tulemuste analüüsimiseks. Praktiliste tööde käigus omandad teadmised tehnoloogiliste seadmete toimimise põhimõtetest ning oskused nende ohutust käsitsemisest.
  • Erialapraktika töökeskkonnas sooritatakse valdkonna parimates toidukäitlemise ettevõtetes nagu Valio Eesti, Farmi Piimatööstus, Oskar LT, Maag, A. Le Coq, Eesti Leivatööstus, Salvest jt. Tööd alustas ka Eesti kaasaegseim piimatööstus E-Piim Tootmine Paides, kus saab kogemuse uusima tehnoloogia ja sisseseade juhtimisest. Erialapraktika eesmärk on omandada kogemus toidutööstuse töökorraldusest, tehnoloogiate rakendamisest ning tehnoloogiliste liinide toimimisest töökeskkonnas. Osaled ettevõtte tööprotsessis, õppides täitma kõiki töökeskkonnas kehtestatud nõudeid ja kohustusi. Lisaks toiduainetööstustele on võimalik erialapraktika sooritada valdkonnaga seotud riigiettevõtetes, näiteks PRIA, PTA või laborites nagu LABRIS, EPJ jt. 

 

Ülevaate praktikabaasidest ja tootmisprotsessist teevad Farmi Piimatööstuslink opens in new page, Estover Piimatööstuslink opens in new page, Valio Eestilink opens in new page, Otepää Lihatööstuslink opens in new page ning A. Le Coqlink opens in new page.

  • Kaasaegse õpikeskkonna tagab äsjaloodud ning Eestis unikaalne laborikompleks. Sinna kuuluvad uuenenud mikromeierei ning lihatehnoloogia, jookide-, pagari- ja kondiitritoodete tehnoloogia, teadusuuringute ja mikrobioloogia laboratooriumid, mis võimaldavad õpitut kohe praktiliselt ellu viia.
  • Lisaks on aktiivselt uuenduskuuri läbimas keemia laborid, mis on juba aasta pärast veelgi avaramad ja mugavamad kui täna. Tehnoloogialaborites viiakse läbi eeskätt tehnoloogilised praktikumid, uurimistööd, tootearendus ja muud laboratoorsed tööd.
  • Mikrobioloogia, keemia ning teadusuuringute laborid toetavad teaduslik-tehnilisi uuringuid toiduainete tehnoloogias.

Kuhu edasi?

Õppimisvõimalused

Toiduainete tehnoloogia magistriõppes saad süvendatud teadmised toiduainete biokeemiast ja innovaatilisest toidutoorme kestlikust väärindamisest.

Tööta spetsialistina

Tööta toiduainetööstuses (piima-, liha-, jookide-, konservi- ning pagari- ja kondiitritööstustes) jt toidukäitlemise ettevõtetes.

Jätka juhina

Asu tööle toiduainete tehnoloogina, kes juhib tootmisprotsesse, jälgides selle korrektsust ning toiduressursside optimaalset kasutamist.

Tööpõld on lai

Võimalik on leida tööd kvaliteedispetsialistina, kelle tööülesandeks on hinnata toiduainete töötlemise protsesse, et tagada toiduohutus ja vastavus toidutööstust reguleerivatele õigusaktidele.

Tee oma ettevõte

Sinu võimuses on käivitada ka edukas tootmisettevõte.

Toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetooli tutvustus

Teisi õppekavasid

toidu tootmise ja -töötlemise valdkonnast

Õppekavajuht:

Vilma Tatar

piimatehnoloogia lektor

Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut

Toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetool

+372 7313357

+372 7313357

Õppekorraldusspetsialist:

Piret Aus

õppekorralduse peaspetsialist

Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut

Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi administratsioon

+372 7313442

+372 7313442